Valsts ieņēmumu dienests (VID) sadarbībā ar Pārtika veterināro dienestu (PVD) ceturtdien Rīgas Centrāltirgū konfiscēja vairāk kā tonnu dažādu augļu, ko nodos sociālās aprūpes centram "Rīga", informē dienests.

VID pārbaudīja 16 tirdzniecības vietas un konstatēja dažādus pārkāpumus. Astoņas pārbaudes veiktas augļu tirdzniecības vietās, četras pārbaudes – briļļu tirdzniecības vietās un vēl četras – pārtikas un nepārtikas tirdzniecības vietās. Pārbaudes laikā inspektori veica kontrolpirkumus un pārbaudīja preču izcelsmi apliecinošus dokumentus, preču pavaddokumentu žurnālu, elektroniskā kases aparāta lietošanas noteikumu ievērošanu, kā arī to, vai ar tirdzniecības vietā nodarbinātajām personām ir noslēgtas darba tiesiskās attiecības.

Septiņos gadījumos VID konstatēja, ka tiek tirgoti augļi bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem, bet vienā - maznozīmīgus pārkāpumus kases aparātu lietošanā. Uzzinot, ka pircējs ir VID inspektors, visos septiņos gadījumos pārdevēji atstāja tirdzniecības vietu un neatgriezās.

Kopumā konfiscēti 1254,52 kilogrami augļu, tajā skaitā 1148,50 kilogrami arbūzu, 49,68 kilogrami persiku, 45 kilogrami zilo plūmju un 11,34 kilogrami nektarīnu.

Savukārt briļļu tirdzniecības vietās uz galdiem VID konstatēja, ka divos gadījumos pārdevēji tirgo iepirktu preci, neuzstādot kases aparātu, vienā gadījumā samaksa par kontrolpirkumu netika reģistrēta elektroniskajā kases aparātā, bet vēl vienā gadījumā netika ievērota attaisnojuma dokumentu aprite. Visos gadījumos patērētājiem redzamā vietā nebija izvietota informācija par tirgotāju.

Tāpat pārkāpumi attaisnojuma dokumentu apritē konstatēti arī, pārbaudot pārtikas un nepārtikas tirdzniecības vietas, kurās dažādi uzņēmumi tirgo gan bakalejas izstrādājumus, gan sporta apģērbus, gan konditorejas izstrādājumus.

Par konstatētajiem pārkāpumiem ir uzsāktas lietvedības administratīvo pārkāpumu lietās un tiks piemēroti sodi.

VID regulāri veic šādas pārbaudes tirgos. 2010.gada pirmajos septiņos mēnešos kopumā tirgos visā Latvijā jau ir veiktas 714 tematiskās pārbaudes, no kurām 577 tematiskajās pārbaudēs jeb 81% gadījumu ir konstatēti dažādi ar tirdzniecības noteikumu un darba tiesisko attiecību pārkāpumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!