Foto: DELFI
AS "Pasažieru vilciens" (PV) aktīvi īsteno projektu, lai elektroniskie norēķini būtu iespējami vilcienos. No 1.janvāra ir uzsākta e-talonu tirdzniecības dzelzceļa stacijās Rīgā, un jau maijā e-talonu varēs izmantot vilcienos Rīgas teritorijā, trešdien žurnālistus informēja PV valdes priekšsēdētājs Andulis Židkovs.

Foto galerija

Gada laikā šo pakalpojumu plānots attīstīt tā, lai ar e-talonu varētu norēķināties vilcienos visā Latvijas teritorijā. Židkovs uzsvēra, ka šī būs pasažieriem daudz ērtāka norēķinu sistēma.

Patlaban e-talonus var iegādāties Rīgas Centrālajā stacijā, kā arī stacijās "Zasulauks", "Zolitūde", "Imanta", "Torņakalns", "BA Turība", "Tīraine", "Vagonu parks", "Jāņavārti", "Šķirotava", "Zemitāni", "Brasa", "Sarkandaugava", "Mangaļi" un "Ziemeļblāzma".

Šonedēļ e-talonus sākšot tirgot arī Ogrē, Jelgavā un Salaspilī, vēlāk tiks domāts par Jūrmalas virzienu.

Nesen veikta pasažieru aptauja un viena trešdaļa paudusi uzskatu, ka nepieciešama e-talona ieviešana vilcienos. Ieviešot šo norēķinu sistēmu, pastāvot plašas sadarbības iespējas ar Rīgas pašvaldību, arī iesaistīšanās Rīgas pasūtījumā.

"Nav normāla situācija, ka rīdziniekiem, kuri izmanto Rīgas domes finansētus braucienus, nākas braukt neērtāku, tālāku un garāku maršrutu ar Rīgas sabiedrisko transportu, ja to var veikt ērtāk un ātrāk ar vilcienu," uzskata Židkovs. Līdz maijam notikšot sarunas ar Rīgas domi par konkrētu sadarbību.

Izmaksu ziņā PV šis produkts papildu izmaksas neradīšot. Tā esot arī laba sadarbības iespēja "Rīgas satiksmei", jo paplašinās tirdzniecības vietu skaits. "Par tirdzniecību pelnām starpniecības procentus, savukārt izmaksas par aparatūras nomu ir līdzsvarā ar ieguvumiem par biļešu realizāciju," skaidroja Židkovs.

SIA "Rīgas karte" valdes priekšsēdētājs Ēriks Morizūrs skaidro, ka viena talona izmantošana vilcienos, trolejbusos, tramvajos un autobusos ir plaši izmantota prakse daudzās lielās pasaules pilsētās, un šādas norēķinu sistēmas veiksmīgi darbojas arī lielākajās Šveices pilsētās, Parīze un Ņujorkā.

SKDS ir veikusi aptauju, kura liecinot, ka 65% pasažieru ir apmierināti ar e-talona norēķinu sistēmu. "Paplašinot e-talona izmantošanas iespējas, apmierināto pasažieru loks kļūs lielāks, tieši tāpēc "Rīgas karte" patlaban strādā pie jaunu projektu plānošanas," skaidroja Morizūrs.

Kā ziņots, Iepirkumu uzraudzības birojs atļāvis PV veikt 1,2 miljonu latu vērtu darījumu ar SIA "Rīgas satiksme" un SIA "Rīgas karte" par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta elektronisko biļešu sistēmas izmantošanu, kas ļaus no pavasara vilcienos Rīgas teritorijā lietot e-talonu.

Par to informēja PV preses pārstāvis Egons Ālers.

Viņš skaidroja, ka līgums slēgts, pamatojoties uz Autotransporta direkcijas pasūtījuma līgumu, kas paredz, ka līdz 2011.gada beigām ir jāievieš elektroniskā norēķinu sistēma. Sākumā elektroniskās biļetes varēs izmantot tikai Rīgas robežās, un paredzams, ka tas varēs notikt jau 2011.gada pavasarī. Vēlāk e-talonus varēs izmantot visā Latvijā.
Līgums ir noslēgts uz četriem gadiem un paredz, ka katru gadu aptuveni 300 000 latu PV maksās par tehnikas īri un tās apkalpošanu.

Tehnikas galvenie mezgli ir personalizācijas centrs, pārdošanas terminālis, karšu lasītājs, konsole karšu lasītājam, kontrolieru terminālis un citi. Kopumā visas sistēmas funkcionēšanai nepieciešamais tehniskas un programmatūru uzskaitījums aizņemot vairākas lapas.

Karšu nolasītāji tiks uzstādīti tajās stacijās, kurās darbojas biļešu kases, bet vilcienu vagonos karšu lasītājus piedāvās konduktori, līdz ar to stacionāro karšu nolasītāju vecajos vilcienos nebūšot.

PV veic pārvadājumus četros elektrovilcienu un sešos dīzeļvilcienu maršrutos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!