Foto: F64
Ministru kabinets otrdien lēma pagarināt termiņu, līdz kuram Eiropas Savienības (ES) prasībām neatbilstošie sarkanie 50 litrus lielie gāzes baloni būs jāizņem no aprites. Iepriekš to bija uzdots izdarīt līdz 2012.gada 1.martam, taču valdība lēma, ka šie gāzes baloni no tirgus būs jāizņem līdz 2013.gada 1.janvārim.

Šāds kompromiss, pēc atbildīgās Ekonomikas ministrijas (EM) skaidrojuma, ir pieņemams gan tiem uzņēmējiem, kas vēlas ātrāku 50 litru balonu izņemšanu no aprites un uzsver virzību uz ES direktīvu prasību īstenošanu, gan arī tiem, kas vēlas maksimāli ilgi paturēt Latvijas tirgū 50 litru balonus.

Ministrija arī uzsver - ja gāzes balonam ir tehniskā dokumentācija un tam ir veikta atbilstības pārvērtēšana vai tas ir atbilstoši direktīvas prasībām ražots gāzes balons, tad 50 litru baloni apritē saglabāsies arī pēc 2013.gada 1.janvāra.

No noteikumiem arī svītrota norma, kas nosaka sašķidrinātās naftas gāzes balonu uzpildes stacijas valdītājam pienākumu nodrošināt, ka baloni, kuri tiek laisti apgrozībā pēc uzpildes, ir aprīkoti ar pārspiediena drošības vārstu.

EM skaidro, ka 50 litru tilpuma vairākkārtēji uzpildāmie baloni ražoti vēl Padomju Savienībā saskaņā ar valsts standarta GOST tehniskajām prasībām. Precīzi nav zināms, cik šādu balonu vēl ir apritē, taču nozares pārstāvji lēš, ka līdz 700 tūkstošiem. Aptuveni 200 tūkstoši balonu tiek aktīvi lietoti.

Saskaņā ar GOST standartiem ražoto balonu atbilstību nav iespējams novērtēt, jo tie neatbilst nevienai novērtēšanas prasībai. Par spīti tam šos balonu turpina izmantot, veicot tikai tehniskās uzraudzības periodiskās pārbaudes. Arī pārspiediena drošības vārsta uzstādīšana gāzes balonam nenovērš galvenos riskus un apstākļus, kas izraisa gāzes balonu sprādzienus, pauž EM.

Iepriekš bija noteikts, ka ārpus ES ražotu transportējamu spiedieniekārtu, kas neatbilst noteiktām tehniskajām prasībām un kas laista tirgū līdz 2003.gada 1.jūlijam, var uzpildīt, tirgot un izmantot tikai Latvijas teritorijā, ja tā aprīkoti ar pārspiediena drošības vārstu. Balonam arī bija jāatbilst tehniskās dokumentācijas nosacījumiem, kas apliecina, ka iekārta neapdraud cilvēku dzīvību, veselību, īpašumu un vidi. Šo normu iepriekš bija plānots piemērot ne ilgāk kā līdz 2012.gada 1.martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!