Foto: DELFI Aculiecinieks
Vai kāds vēl atceras tādu veikalu "Albatross" Mastu ielā? Bija tāds. "Pūstošā kapitālisma" saliņa attīstītā sociālisma valstī. Tiesa gan tikt tajā varēja tikai ar īpašu caurlaidi, kas apstiprina, ka tev ir "bonas" un tās ir likumīgi iegūtas. Par "bonām" padomju laikos sauca tādus PSRS Ārējās tirdzniecības bankas čekus (norēķina valūtu), kurus izsniedza jūrniekiem un ar kuriem varēja iepirkties specializētajos veikalos.

Preču izvēle "Albatrosā" bija ārkārtīgi plaša – disidenta sapnis. Tiesa gan "bonas" kurss pret "koka rubli" bija 1:10. Dažreiz pat 1:15. Neskatoties uz to, gribētāju savā īpašumā iegūt čekus netrūka. Pārsvarā jūrnieki tos tirgoja tikai paziņām – likumu par nelikumīgām valūtas operācijām neviens vēl nebija atcēlis. Pārdodot tos pie "Albatrosa", varēja uzrauties uz blēžiem. Negribu iedziļināties šo personu profesionālajās niansēs, bet tās galvenokārt balstījās uz roku veiklību, lai "bonu" tirgotājam iesmērētu mazāku summu rubļos.

Un tomēr čeki cirkulēja starp dažādiem sabiedrības slāņiem, ne tikai jūrnieku vidē. Arī starp studentiem, kāds toreiz biju arī es. Izlaižot pāris lekcijas, no Ausekļa ielas (kur tajā laikā atradās dažas RPI fakultātes) varēja aizšmaukt līdz kapitālisma saliņai. Bildēs redzamās "bonas" man ir saglabājušās pēc džinsu nopirkšanas "Albatrosā".

Šo reportāžu ir iesūtījis reģistrēts 'DELFI Aculiecinieka' autors, kurš par katru publikāciju saņem noteiktu skaitu DELFI dālderus.  Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties un kļūstiet par 'DELFI Aculiecinieka' autoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!