Foto: DELFI Aculiecinieks

Jau pirms kāda laika Aculieciniekā bija raksts par padomju simboliku Rīgā - Daugavas krastos stāv čuguna nožogojumi ar sirpi un āmuru.

Nesenā pastaigā pārliecinājos, ka tādi paši simboli ir atrodami arī uz ēkas sienām Brīvības gatvē 318. Šeit labības stiebri, sirpis un āmurs rotā ēkas daļu virs ieejas durvīm.

Nu jau pagājis zināms laiks, kopš Latvija ir izrāvusies no Padomju Savienības okupācijas skavām, bet izskatās, ka rētas tik ātri nesadzīs.

Gribam mēs to vai nē, bet joprojām dzīvojam postpadomijas zemē. Ne jau pats simbols mani satrauc, bet ēkas, kurām šis zīmogs ir uzspiests. Runa ir par PSRS laikos būvētajām dzīvojamajām mājām – "hruščovkām", deviņstāvenēm un citām. PSRS simbolus uz ēkas sienām var izlīdzināt un noslēpt, bet pašu ēkas konstrukciju izlabot tik viegli nevar. Ir dzirdēti vairāki nostāsti par to, cik daudz un kādas kvalitātes materiāli tika izmantoti, lai šīs ēkas uzbūvētu. Protams, negatīvā nozīmē. Atliek vienīgi cerēt, ka pie mums nenotiks tādas traģēdijas, kāda nesen notika mūsu austrumu kaimiņvalstī.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!