Foto: DELFI
Saeima ceturtdien nolēma nodot atpakaļ vērtēšanai komisijās grozījumus Pārtikas aprites uzraudzības likumā, tostarp izvērtēt arī deputāta Vladimira Reskāja (SC) priekšlikumu aizliegt nepilngadīgajiem tirgot enerģijas dzērienus.

Par atbalstu šim priekšlikumam nobalsoja 94 deputāti, bet pret bija vienīgi Ingmārs Līdaka (ZZS).

Skatot uz otro lasījumu iesniegtos grozījumus Pārtikas aprites uzraudzības likumā, par priekšlikumu neatļaut enerģijas dzērienu tirdzniecību nepilngadīgajiem izvērtas ilgas debates. Vairāki tautas kalpi, kāpjot tribīnē, šausminājās par enerģijas dzērienu postošo ietekmi uz bērna veselību, savukārt bijušais sportists deputāts Ivans Klementjevs (SC) uzsvēra, ka enerģijas dzēriens uz mirkli dod spēku, bet pēc tam organisms ir kā iztukšots.

Savukārt Līdaka uzsvēra - jārunā par vecāku atbildību kopumā par to, ko ikdienā uzturā lieto bērni, jo viņiem kaitē ne tikai enerģijas dzērieni, bet arī čipsi, dažādi saldumi un citas lietas.

Vairāki deputāti arī norādīja, ka priekšlikums par enerģijas dzērienu ierobežošanu ir nepilnīgs, jo nav definēts, kas ir enerģijas dzēriens, taču vairums runātāju atzina, ka idejiski priekšlikums ir labs un ir izvērtējams komisijās. Paredzēts, ka bērniem aizliegto enerģijas dzērienu sarakstu apstiprinātu valdība.

Jau vēstīts, ka arī Veselības ministrija atbalsta iniciatīvu ierobežot enerģijas dzērienu pārdošanu nepilngadīgajiem, tomēr norāda, ka vispirms likumā jāiestrādā enerģijas dzēriena definīcija, par ko ir atbildīga Zemkopības ministrija.

Reskājs iesniedzis priekšlikumu grozījumiem Pārtikas aprites likumā, kas liegtu pārdot enerģētiskos dzērienus bērniem un jauniešiem līdz 18 gadu vecumam. Viņš pauž uztraukumu, ka pusaudži ļoti bieži nespēj pareizi izvērtēt sava dzīvesveida sekas, tāpēc likumos ir jānosaka aizliegums pārdot enerģētiskos dzērienus tiem, kuri vēl nav sasnieguši 18 gadu vecumu. Deputāts aicina noteikt par pienākumu ražotājiem uz iepakojuma ar lieliem burtiem izvietot informāciju par blakusparādībām, kādas rodas, ja šos produktus lieto lielā daudzumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!