Foto: LETA

Pēc situācijas izvērtējuma sociālās aprūpes centros un to filiālēs, kas nonākuši sabiedrības uzmanības lokā ar vairākiem gadījumiem, kas liek apšaubīt sniegto pakalpojumu kvalitāti, Labklājības ministrija (LM) nākamgad sociālajai aprūpei papildus prasīs 3,6 miljonus latu, informēja ministrijā.

Valdība otrdien skatīs informatīvo ziņojumu par situācijas stabilizēšanu valsts sociālās aprūpes centros, kā arī rīkojuma projektu par papildu finansējuma piešķiršanu situācijas stabilizēšanai.

Ziņojums pagaidām nav publiski pieejams.

Situācijai valsts aprūpes centros saasināta uzmanība tika pievērsta pēc notikušā filiālē "Kalkūni", kad tās iemītnieks Viks smagā stāvoklī nonāca slimnīcā. Savukārt nesen slimnīcā pēkšņi nomira gados jauns iemītnieks no sociālās aprūpes centra "Rūja". Abus gadījumus publiskoja tuvinieki.

Sociālās aprūpes iestādēs pašlaik dzīvo vairāk nekā četrarpus tūkstoši klientu. Latvijā ir četri aprūpes centri ar 31 filiāli, kuros mitinās 5592 cilvēki.

Lai precīzāk noteiktu, kādas katram klientam ir aprūpes vajadzības, LM darba grupa izstrādājusi priekšlikumus par aprūpes pakalpojumiem, kas nepieciešams katrai no klientu grupām atkarībā no viņu spējām aprūpēt sevi.

LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme pat izteicās, ka tiks izvērtēta iespēja centros neuzņemt jaunus klientus, ja secinās, ka personāls tos nespēj aprūpēt.

Iepriekš LM ir pavēstījusi, ka vēlas uzlabot situāciju, nākotnē vairāk attīstot alternatīvos aprūpes pakalpojumus, lai cilvēkiem būtu iespēja dzīvot patstāvīgi, ja to pieļauj viņu veselības stāvoklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!