Foto: DELFI
Visām jaunajām automašīnām līdz 2015. gadam vajadzētu būt aprīkotām ar automātisko avārijas zvanu sistēmu "eCall", kas brīdina glābšanas dienestus par ceļu satiksmes negadījumiem, uzsvērts Eiropas Parlamenta (EP) otrdien pieņemtajā ziņojumā.

Sistēmas pamatā ir zvans uz neatliekamās palīdzības numuru 112, kas ļaus avārijas dienestiem uz negadījuma vietu ierasties daudz savlaicīgāk, mazinot bojāgājušo skaitu un ievainojumu smagumu, informēja EP Informācijas biroja Latvijā Preses nodaļa.

"EP ar balsojumu nepārprotami pieprasa, lai visu motorizēto transporta līdzekļu vadītāji Eiropā varētu bez maksas izmantot priekšrocības, ko sniedz automātiskā avārijas zvanu sistēma. Brīvprātīga "eCall" ierīkošana nav izrādījusies efektīva, tāpēc aicinām Komisiju [Eiropas Komisija (EK)], cik drīz vien iespējams, ierosināt tiesību aktus, kas noteiktu obligātu "eCall" sistēmas ieviešanu visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs līdz 2015. gadam", norāda ziņojuma izstrādātāji Olga Sehnalova un Dīters Lebrehts Kohs.

Rezolūcijā EP pauž nožēlu, ka ar neatliekamās palīdzības zvaniem pašlaik aprīkoti vien 0,4 % automašīnu, un mudina Eiropas Komisiju (EK) iesniegt priekšlikumu, lai nodrošinātu "eCall" sistēmas obligātu uzstādīšanu visos jaunajos automobiļos līdz 2015.gadam. EP deputāti aicina EK apsvērt iespēju priekšlikumā par obligātu sistēmas uzstādīšanu iekļaut arī smagos kravas automobiļus, autobusus, divriteņu transportlīdzekļus ar dzinēju un lauksaimniecības transportu.

Transportlīdzekļa "eCall" sistēma, automātiski zvanot uz 112, brīdina neatliekamās palīdzības dienestus, ja noticis nopietns negadījums. Ziņojuma izstrādātāji skaidro, ka tas var palīdzēt mazināt bojāgājušo skaitu un mazināt ceļu satiksmes negadījumos gūto ievainojumu nopietnību, agrāk ierodoties kvalificētai un aprīkotai palīdzībai. Tāpat ziņojuma izstrādātāji norāda, ka pilnīga šīs sistēmas ieviešana transportlīdzekļos ES dalībvalstīs ik gadu palīdzēs glābt līdz pat 2500 dzīvībām, vienlaikus par 10–15 % samazinot ceļu satiksmes negadījumos gūto ievainojumu smaguma pakāpi.

EP deputāti uzsvēra, ka neatliekamās palīdzības zvanu sistēma nedrīkst dot iespēju izsekot transportlīdzekli, un sistēmas sniegtos datus nedrīkst izmantot, lai uzraudzītu un pētītu personas pārvietošanos vai noteiktu tās atrašanās vietu, ja vien persona nav nonākusi satiksmes negadījumā.

"eCall" sistēmai jābūt pieejamai bez maksas, obligātai un uzstādītai visos jaunajos transportlīdzekļos, neatkarīgi no transportlīdzekļa un tā atrašanās vietas, uzskata EP deputāti.

EP deputāti arī norāda, ka "eCall" ierīkošanai vajadzīgā tehnoloģija jau ir izstrādāta, un tai noteikti kopēji ES standarti. Tāpēc viņi aicina EK ierosināt tiesību aktus, kas prasa dalībvalstīm uzlabot to ātrās reaģēšanas pakalpojumu programmas, lai līdz 2015. gadam tās varētu izmantot "eCall".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!