Foto: LETA
Vides inspektori, kas cīnās ar maluzvejniekiem, Gaujā, Ventā un tās pietekās nedēļas nogalē veikuši vairākus reidus, izņemot nelikumīgi izliktos tīklus un rīkus, kas kopskaita ziņā ir vieni no lielākajiem, kas atrasti pēdējā laikā, informēja Latvijas Makšķernieku asociācijas pārstāvis Alvis Birkovs.

Inspektori kontrolēja, vai nenotiek zvejniecība lašveidīgo nārsta laikā, kas nav atļauts. Viena reida laikā uz vides inspektoriem mests ar akmeni.

Trīs asociācijas Mobilās grupas ekipāžas, veicot divu dienu reidus Gaujā virs Murjāņiem tilta, kā arī Gaujā pie Līgatnes, kopā izņēma 17 mazizmēra zivju tīklus, no kuriem tika atbrīvoti četri laši un astoņi taimiņi. Viena reida laikā, kad Gaujā naktī no tīkla tika atbrīvotas zivis, inspektoru virzienā ar nepārprotamu nodomu no krasta tika mests prāvs akmens, stāsta Birkovs.

Ceturtā Mobilās grupas ekipāža veica reidus Ventā Skrundas novadā un atsevišķās tās pietekās. Kopā tika izņemtas 18 gruntsmakšķeres, piecas naktsšņores un trīs mazizmēra zivju tīkli. Izņemtajos nelikumīgajos zivju ieguves rīkos bija mazizmēra vēdzeles, asari, foreles, līdakas un brekši. Zivis bija nobeigušās, jo gruntsmakšķerēs un naktsšņorēs tiek izmantoti āķi, kurus kopā ar ēsmu zivis dziļi ierij. Kādā no mazizmēra tīkliem Ventā, kura viens gals bija piesiets pie krasta, bet otrs gals upē norāvies no atsvara, bija pieskalots pie krasta, kur atradās 82 centimetru garš zvēru apgrauzts lasis, stāstīja vides sargs.

"Pieļaujams, ka maluzvejnieki aktivizējušies arī tāpēc, ka sabiedrībā izplatījusies ziņa, ka valsts inspektoriem nepietiek degvielas, lai strādātu pastiprinātā kontroles režīmā. Savukārt inspektoru arhaiskais ekipējums jau sen vairs nav nekāds noslēpums, it sevišķi maluzvejniekiem," atzina Birkovs.

Viņš informēja, ka, lai iepazītos ar problēmām, Saeimas Vides apakškomisijas deputāti ir izteikuši vēlēšanos piedalīties kādā no reidiem, kas, domājams, vistuvākajā laikā tiks īstenots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!