Foto: F64
Latvijas Republikas neatkarības proklamēšanas 94.gadadienai veltīto Nacionālo bruņoto spēku (NBS) militāro parādi 11.novembra krastmalā šodien vēroja tūkstošiem skatītāju, izvietojušies gar krastmalu no Vanšu tilta līdz Akmens tiltam.



Kā novēroja aģentūra LETA, mazākie parādes vērotāji labāku skatu punktu centās atrast pēc iespējas augstākā vietā, tajā skaitā, uzrāpjoties uz krastmalā izvietotajām skandām, kas paredzētas parādes apskaņošanai.

Neraugoties uz drēgno laiku, vērot parādi krastmalā bija ieradušies dažāda gājuma cilvēki no dažādiem Latvijas reģioniem.

Kāda ģimene no Ventspils - trīs bērni un vecāki – pauda gandarījumu par redzēto parādi, piebilstot, ka mērotais ceļš uz galvaspilsētu bijis tā vērts.

Savukārt kāda pensijas vecuma kundze sacīja, ka vēlējusies klātienē apskatīt "cik īsti liela tad ir Latvijas armija”.

Ievērojami lielākā daļa aptaujāto parādes apmeklētāju pauda gandarījumu, norādot, ka viņiem pēc šī pasākuma, neskatoties uz auksto laiku, ir labs noskaņojums. Daudzi militārās parādes krastmalā apmeklē jau vairākus gadus.

Bez Latvijas bruņoto spēku karavīriem, parādē piedalījās arī Igaunijas Aizsardzības spēku, Lietuvas un Norvēģijas Bruņoto spēku karoga grupa, kā arī triju Baltijas valstu kopīgās militārās izglītības iestādes - Baltijas Aizsardzības koledžas - karoga grupa.

NBS parādē pārstāvēja septiņas regulāro spēku un triju Zemessardzes novadu vienības, kā arī NBS orķestris. Parādē piedalījās arī divas Valsts robežsardzes (VRS) un pa vienai Valsts policijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vienībai. Parādi noslēdza bruņoto spēku un robežsardzas bruņojuma, tehnikas un transporta demonstrējums. Savukārt Daugavā varēja vērot JSF un VRS kuģus un kuteri.

Uzrunojāt parades dalībniekus, Valsts prezidents Andris Bērziņš uzsvēra, ka karavīra profesijas izvēle attaisnojas vien tad, ja cilvēkam piemīt patiess aicinājums un prasa ne tikai fizisku izturību un drosmi, bet arī sirds degsmi kalpot savai Tēvzemei pat riskējot ar dzīvību. ""Gods kalpot Latvijai!" - šis labi zināmais karavīru un zemessargu vadmotīvs, saviļņo ikvienu Latvijas patriotu, īpaši tad, kad to patiesā pārliecībā saka militārās formās tērpti cilvēki. Kalpot savai valstij – tas ir gan aicinājums, gan misijas apziņa, kas ietverta karavīra zvērestā. Ikviens no jums ir zvērējis, netaupot spēkus, veselību un dzīvību, sargāt Latvijas valsti un tās neatkarību," sacīja prezidents.

Prezidents, sveicot karavīrus Latvijas 94.gadskārtā, īpašu paldies teica karavīru ģimenēm. "Paldies mātēm, sievām, bērniem un visiem Jums tuvajiem cilvēkiem par mīlestību, ko viņi Jums sniedz, lai šajā nebūt ne vieglajā profesijā pietiktu spēka un izturības. Pateicos visiem un novēlu, lai ikvienam mūsu karavīram ir gods kalpot Latvijai!," sacīja valsts vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!