Foto: F64

Pēc Gaujas Nacionālā parka fonda lēmuma finansiālu apsvērumu dēļ vairs neapsaimniekot Līgatnes dabas takas, šo darbu uz laiku uzņēmusies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pakļautībā esošā Dabas aizsardzības pārvalde. Līdz ar šīm izmaiņām darbu Līgatnes dabas takās neturpina līdzšinējie fonda algotie darbinieki, tostarp arī pazīstamā lāču kopēja Velga Vītola.

Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve Rita Jakovļeva portālam "Delfi" pastāstīja, ka sabiedriskā organizācija Gaujas Nacionālā parka fonds paziņojusi, ka finansiālu iemeslu dēļ vairs nevar atļauties apsaimniekot Līgatnes dabas takas, līdz ar to līgums ar dabas taku saimnieku - Dabas aizsardzības pārvaldi - ir lauzts.

Fonds līdz ar šo lēmumu ir pārtraucis darba attiecības ar visiem septiņiem Līgatnes dabas takās līdz šim strādājošajiem zvērkopjiem un citiem darbiniekiem.

Dabas aizsardzības pārvalde pašlaik pieņēmusi darbā divus cilvēkus, kuriem uzticēta Līgatnes dabas taku zvēru apkopšana, barošana un citi pienākumi, pavēstīja Jakovļeva.

Drīzumā tikšot izsludināts konkurss, meklējot pretendentus uz Līgatnes dabas taku apsaimniekošanu. Kamēr konkursā nebūs noskaidroti nākamie šī darba darītāji, dabas takās turpinās saimniekot pati Dabas aizsardzības pārvalde, apliecināja pārvaldes pārstāve.

Laikraksts "Neatkarīgā" otrdien vēsta - Līgatnes dabas taku vadītāja Sigita Šulca, kura šos pienākumus uzņēmās pēc tam, kad pēc lācenes aizbēgšanas no pastaigu laukuma atbrīvoja iepriekšējo dabas taku vadītāju, apliecinājusi, ka dabas takas 'lāču mammai' Vītolai būšot atvērtas arī turpmāk, taču veselības problēmu dēļ lāču kopējai tik un tā būtu nācies mainīt savu darbības specializāciju, jo strādāt smagu fizisku darbu Vītola vairs nedrīkstot.

Pēc tam, kad lācene Made pavasarī izbēga, atkārtoti parokoties zem voljēra, viņu ilgstoši meklēja un beigu beigās nošāva, bet divus lāču puikas nācās aizvest uz privātu zoodārzu Ķekavā. Novembra beigās jaunā lāču māja beidzot tika uzcelta un lāči atvesti atpakaļ, taču publika uz viņiem nevar lūkoties, jo dzīvnieku pastaigu voljērs nav uzbūvēts.

Šulca "Neatkarīgajai" norādījusi, ka voljēram bija jātop līdz nākamajai vasarai, bet, kas tagad notiks, vairs nav īsti skaidrs. Arī pašas priekšnieces nākotne šobrīd "karājas gaisā", norāda laikraksts.

Savukārt Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors Jānis Strautnieks, kurš pats savulaik vadījis Gaujas Nacionālā parka administrāciju un pats arī lāčus uz Līgatni atvedis, dabas taku nodošanu Gaujas nacionālā parka fondam novērtējis kā neizdevušos eksperimentu. Līdzšinējā saimniekošana nav bijusi apmierinoša – nevalstiskajai organizācijai viņa vērtējumā pietrūcis atbildības izjūtas, raksta "Neatkarīgā".

Savukārt Gaujas Nacionālā parka fonda vadītāja Baiba Pavloviča laikrakstam skaidrojusi, ka ar katru gadu naudas saimniekošanai dabas takās tika atvēlēts arvien mazāk. Arī jaunas lāču mājas būvniecība bija fonda iniciatīva. Īpašnieks – valsts – nevienu santīmu šim nolūkam neatvēlēja. Tāpēc Pavloviča kategoriski noraidījusi pārmetumus par bezatbildīgu saimniekošanu. "Apsaimniekojot šo valsts objektu, mēs diemžēl saskārāmies ar valsts vienaldzību pret savu īpašumu," viņa atzinusi.

Gadījumā, ja arī turpmāk Dabas aizsardzības pārvalde nepieciešamo naudu lāču mājas otrajai kārtai nepiešķirs, fonds turpinās vākt ziedojumus, apliecinājusi Pavloviča.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!