Foto: LETA

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) mēģinājumi iegūt papildus kāda ministra posteni teorētiski var novest pie valdības krēslu pārbīdes, un šāda scenārija īstenošanas gadījumā VL-TB/LNNK pārraudzībā, iespējams, var nonākt ministra Edmunda Sprūdža (RP) vadītā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Šādu viedokli pauda sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece Iveta Kažoka, kura gan uzsvēra, ka šāda notikumu attīstība būs iespējama tad, ja Nacionālā apvienība spēs panākt vienošanos ar Reformu partiju (RP). Pašlaik ir grūti novērtēt, kura virziena pārstāvji ir spēcīgāki - vai stabilitātes piekritēji ar "Vienotību" un RP, vai arī pārmaiņu atbalstītāji ar nacionālo apvienību un, iespējams, arī neatkarīgajiem deputātiem.

Visiem četriem koalīcijas partneriem ir jāpanāk vienošanās par turpmāko rīcību, jo valdības stabilitāte ir atkarīga no katra dalībnieka, uzskata Kažoka.

Pētniece ir pārliecināta, ka "Vienotība" nepieļaus, ka VL-TB/LNNK iegūst satiksmes ministra amatu, savukārt, RP zaudējot izglītības un ministra amatu, pastāv iespēja krist valdībai. Savukārt Sprūdža amats RP var nebūt tik principiāls, lai gan simboliski to būtu grūti zaudēt, ņemot vērā ministra lēmumu par Aivara Lemberga ("Ventspilij un Latvijai") atstādināšanu no Ventspils domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas.

Tā varētu būt izšķiršanās RP, vai tai ir izdevīgi saglabāt sev ministru, kura darbības laikā nav veiktas lielas pārmaiņas un kurš sevi parādījis ar stihisku vadības stilu un komunikācijas jomā ar sociālo tīklu pamešanu, sacīja Kažoka.

Kā ziņots, nacionālā apvienība aicina koalīcijas partnerus veikt katra ministra un arī valdības darba novērtējumu, pēc kura neizslēdz arī ministru nomaiņu.

Kā žurnālistiem 21.janvārī pēc koalīcijas padomes sēdes skaidroja VL-TB/LNNK pārstāvis Imants Parādnieks, tagad esot īstais brīdis, lai veiktu šādu izvērtējumu ar mērķi uzlabot Ministru kabineta darbu. Taujāts, vai tas ir vienīgais mērķis, Parādnieks sacīja, ka tas varētu ietvert arī ministru nomaiņu.

Jautājumu par iespējamo ministru darba novērtējumu koalīcija pārrunās pēc divām nedēļām, un tad nacionālajai apvienībai jābūt skaidram priekšlikumam, kā tieši tā redz šādu ministru izvērtējumu un kādi būs iespējamie soļi pēc tā. Tas esot bijis arī koalīcijas partneru jautājums, kādi varētu būt turpmākie soļi pēc šāda izvērtējuma, bet konkrēta atbilde no nacionālās apvienības neesot saņemta.

Pagaidām koalīcijas partneri gan ir skeptiski noskaņoti pret šādu priekšlikumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!