Foto: F64
Latvijas tiesībsargājošās iestādes pagājušajā gadā uz robežas un iekšzemē no nelikumīgas aprites izņēmušas 126,9 miljonus cigarešu, 136 tūkstošus litru alkohola, 362,1 tonnu degvielas, liecina Finanšu ministrijas sniegtā informācija Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai.

Kopumā pagājušajā gadā organizētajām noziedzīgajām grupām nodarītie zaudējumi naudas izteiksmē ir vairāk nekā 4,46 miljoni latu.

Kopš 2010.gada maija valstī tiek īstenots valsts tiesību aizsardzības iestāžu rīcības plāns, lai aktivizētu cīņu pret cigarešu, alkohola un degvielas kontrabandu un to nelikumīgu apriti Latvijā. Plānā ir iesaistītas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) struktūrvienības, Valsts robežsardze, Valsts policija, Drošības policija un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Pērn rīcības plāna darbības ietvaros atklāto cigarešu kontrabandas gadījumu specifika liecina, ka lielāko cigarešu nelikumīgā tirgus daļu veidoja Krievijas un Baltkrievijas mazumtirdzniecības tīklos legāli iegādātās un kontrabandas ceļā valstī ievestās cigaretes. Sākot ar otro pusgadu, palielinājies tieši no Baltkrievijas nelikumīgi ievesto cigarešu īpatsvars.

Likumsargi secinājuši, ka viltoto cigarešu īpatsvars Latvijas cigarešu nelikumīgajā tirgū ir nenozīmīgs.

Legālās mazumtirdzniecības informācija liecina, ka cigarešu, cigāru un cigarellu mazumtirdzniecības apjomi pērn 11 mēnešos ir samazinājušies par 110,06 miljoniem gabalu, savukārt smēķējamās tabakas mazumtirdzniecība ir palielinājusies par 5,5 tonnām.

Tabakas izstrādājumu mazumtirdzniecības apjomu samazinājumu pagājušā gadā ir būtiski ietekmējuši ilgtermiņa emigrācijas procesi, un tas ļauj secināt, ka aizbraucēji ir samazinājuši kopējo cigarešu patēriņu valstī par 52 līdz 58 miljoniem cigarešu.

Pagājušajā gadā tiesību aizsardzības iestādes no nelikumīgas aprites ir izņēmušas aptuveni 362,1 tonnu degvielas, kuras lielākā daļa ir dīzeļdegviela. Vislielākais degvielas daudzums ir izņemts iekšzemē - Valsts policija ir izņēmusi 86% no kopējā izņemtās degvielas daudzuma.

Vienlaikus legālajā apritē ir vērojams būtisks dīzeļdegvielas apjoma palielinājums - pērn 11 mēnešos Latvijā realizēts par 34 261 tonnu dīzeļdegvielas vairāk nekā attiecīgajā 2011.gada periodā.

Pagājušā gadā no nelikumīgas aprites izņemti aptuveni 136 tūkstoši litru alkohola. Vislielākais alkoholisko dzērienu apjoms ir izņemts iekšzemē. Valsts policija ir izņēmusi 98% no kopējā izņemtā alkohola daudzuma.

No visa izņemtā alkohola 65% veido brāga, kandža un spirta/ūdens šķīdumi.

Alkoholisko dzērienu legālās aprites kopējais apjoms palielinājies - 2012.gada 11 mēnešos šis rādītājs ir palielinājies par 1,96 miljoniem litru jeb 5%.

Secinājumos likumsargi norāda, ka palielinājies to gadījumu skaits, kad kontrabandas preces tiek pārvietotas pa "zaļo" robežu, kā arī slēpjot dzelzceļa vagonos zem citas preces, un to gadījumu skaits, kad starptautiskās satiksmes transportlīdzekļos tiek atrastas bezīpašnieka cigaretes.

Pēc muitas struktūrvienību rīcībā esošajām ziņām, uzdarbojas negodprātīgi komersanti, kas, veicot starptautiskos kravu pārvadājumus no Krievijas un Baltkrievijas, ieved Latvijā degvielu kravas transportlīdzekļu bākās un to nelegāli realizē iekšējā tirgū.

Kopš ieviesti septiņu dienu ierobežojumi akcīzes preču ievešanai, būtiski mainījies ceļotāju kontingents un samazinājies to fizisko personu skaits, kuras ieved cigaretes to turpmākajai realizācijai nelegālajā tirgū.

Kā galvenās problēmas akcīzes preču kontrabandas apkarošanā tiek minēta arvien sarežģītāku paņēmienu un modernāku tehnoloģiju izmantošana pārkāpuma izdarīšanā. Tāpat uz austrumu robežas nav pietiekams muitas amatpersonu skaits, lai nodrošinātu pietiekamu kontroli transportam, kurš iebrauc Eiropas Savienībā.

Nepietiekamā personāla, tehniskā nodrošinājuma dēļ ne vienmēr ir iespējams veikt plānotos kontroles pasākumus.

Akcīzes preču kontrabanda bieži tiek īstenota, noziedzīgo grupējumu elementiem iesaistot gan legālā biznesa pārstāvjus, gan sadarbībā ar esošajām vai bijušajām amatpersonām, kas pārzina kontrabandas apkarošanas iespējas. VID gan nodrošinot korupcijas apkarošanu savās rindās, taču arī šajā jomā iestādes rīcībā pieejamie resursi ir ierobežoti.

Kontrabandas un neatļauto darbību ar akcīzes precēm apkarošanas rezultātus trešdien analizēs Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā.

Uz sēdi aicināti Iekšlietu, Finanšu ministrijas un Ģenerālprokuratūras pārstāvji. Komisijas vadītājs Ainars Latkovskis teica, ka akcīzes preču kontrabanda joprojām ir pietiekami aktuāla problēma un uz šo komisijas sēdi uzaicināti arī Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas, Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās asociācijas un Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!