Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) piedāvā pašvaldībām brīvprātīgi apvienoties, līdzšinējo 119 pašvaldību vietā līdz 2020.gadam izveidojot 30 pašvaldības. Par katru pievienoto pašvaldību tiktu piedāvāta 100 000 latu valsts dotācija.

To VARAM piedāvā kā Administratīvi teritoriālās reformas turpinājumu. Savu redzējumu ministrija piedāvās tālākai apspriešanai un diskusijām, portālu "Delfi" informēja VARAM.

Šāds novadu skaits un sadalījums - 21 novads un deviņas lielās pilsētas - būtu līdzīgs kā pirms administratīvi teritoriālās reformas, kad Latvijā bija 26 novadi un deviņas pilsētas.

Skaidrojot "reformu turpināšanas ieganstus", VARAM izvērtējumā uzsvērts, ka daudzviet novērojama pašvaldību administratīvo teritoriju neatbilstība pašreizējā likuma prasībām - 36 novados iedzīvotāju skaits ir zem 4000; daudzām mazo novadu pašvaldībām ir nepietiekoša nodokļu ieņēmumu bāze un augsti administratīvie izdevumi; neviendabīgā pašvaldību sistēma nespēj pārņemt nākotnē decentralizējamās valsts pārvaldes funkcijas - jau pašlaik mazie novadi nespēj paši pildīt atsevišķas funkcijas.

VARAM izvērtējumu par administratīvi teritoriālo reformu un izteikto ideju par pašvaldību brīvprātīgu apvienošanos drīzumā iesniegs Ministru kabinetā, kā arī plāno gatavot jaunu Administratīvo teritoriju un apdzīvotu vietu likumu, informēja ministrijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) piektdien diskusijā par Administratīvi teritoriālās reformas izvērtējumu sacīja, ka patlaban Latvijas pašvaldību karte atgādina raibu lupatdeķi un ir virkne problēmu, ar ko jāsaskaras izmēros un iespējās tik dažādām pašvaldībām.

"Kam ir izdevīgi, ka resursiem bagātākie novadi sistemātiski uzvar mazākos novadus investīciju projektu konkursos, tādējādi arvien palielinot iedzīvotāju dzīves līmeņa, mobilitātes un biznesa vides kvalitātes atšķirības? Latvijai - noteikti nē. Tādēļ mums ir jābeidz šī lupatu deķa raustīšana, kas jau tagad plīst pa visām vīlēm. Mums ir jāskatās patiesībai acīs un jāpieņem drosmīgi lēmumi, nevis tie jāatliek ar cerību, ka kaite pāries. Nepāries. Pats no sevis nekas nepāriet," teicis Sprūdžs.

"Ir absolūti lieki meklēt vainīgos, kādēļ tāda situācija ir veidojusies, tā vietā ir jāraugās uz risinājumiem, kā līdz 2020.gadam izveidot izsvērtu, brīvprātīgu un loģisku administratīvo teritoriju sadalījumu. Lai novadi būtu ekonomiski patstāvīgi, spējīgi saviem iedzīvotājiem nodrošināt dzīvei un darbam labvēlīgu kvalitatīvu vidi un infrastruktūru," reformu nepieciešamību uzsvēra ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!