Foto: LETA

Saeimas deputāte Irina Cvetkova „Saskaņas centra” frakcijas vārdā lūgusi Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētaju Ilmāru Latkovski (NA) sasaukt komisijas ārkārtas sēdi un uzaicināt uz to „Visu Latvijai!”- TB/LNNK” frakcijas deputātu Raivi Dzintaru, saistībā ar viņa izteikumiem par 9.maija jeb Uzvaras dienas svinībām.

Deputāte Cvetkova uzskata, ka komisijai ir obligāti jāpievērš uzmanība Dzintara izteikumiem 27. februāra laikrakstā „Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA), kur viņš intervijā izteicies: "9. maijs ik gadus mums atgādina, ka joprojām esam apdraudēti, ka eksistē rusifikācijas draudi un ka joprojām te dzīvo milzīgs skaits Latvijas ienaidnieku, kuri pirmajā izdevīgajā mirklī aizmirsīs visu, kas solīts no tribīnes vai naturalizācijas eksāmenos, un nodos Latvijas valsti".

Par šo Dzintara izteikumu NRA Ģenerālprokuratūrā pagājušajā nedēļā sūdzējās arī SC deputāts Valērijs Agešins.

Savukārt pirmdien Agešins vērsies pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera un Drošības policijas (DP) priekšnieka Jāņa Reinika, norādot, ka pēc viņa pagājušās nedēļas iesnieguma ģenerālprokuratūrā interneta vietnē www.tautastribunals.lv  publicēti rusofobiski aicinājumi, kā arī viņam izteikti draudi. Viņš uzskata, ka publikācijas autori jāsauc pie atbildības un viņiem jāsaņem sods.

Agešins uzsver, ka saite uz šo "atklāti rusofobisko publikāciju brīvdienās tikusi nosūtīta uz visu 100 Saeimas deputātu darba e-pasta adresēm, bet atsevišķi personāži gaužām nervozi ir uztvēruši manu vēršanos Ģenerālprokuratūrā, lūdzot izvērtēt  Raivja Dzintara izteikumus".

Agešins gan pauž viedokli, ka līdzšinējā Ģenerālprokuratūras un DP darbība šajā jomā bijusi nepietiekama, šīs valsts institūcijas  nav izmantojušas visus instrumentus, kas ir to rīcībā, lai novērstu  gan uz nacionālām nesaskaņām vērstu paziņojumu izplatīšanu, gan draudu izteikšanu Saeimas deputātiem.

Savukārt Cvetkova vēstulē atgādina, ka tieši Sabiedrības saliedētības komisija 2013. gada 6. martā nāca klajā ar speciālu aicinājumu politiķiem un visai sabiedrībai, kur bija teikts: „Aicinām ikvienu politiķi neizmantot piemiņas dienas un piemiņas brīžus savtīgiem, naidu kurinošiem, sabiedrību šķeļošiem un neiecietīgiem uzsaukumiem un rīcībai".

Pēc deputātes pārliecības, Sabiedrības saliedētības komisijai ir jādod novērtējums deputāta Dzintara izteikumiem un jāaicina viņš atvainoties savā un Nacionālās apvienības „Visu Latvijai!"- TB/LNNK" vārdā, tādējādi parādot, ka komisijas aicinājums politiķiem būt tolerantiem nav vienkārši tukši vārdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!