Foto: PantherMedia/Scanpix

Pret divām Jūrmalas tiesas tiesnesēm - Solvitu Glaudāni, kuras tiesvedībā ir tā dēvētā bijušā Jūrmalas mēra Raimonda Munkevica kukuļošanas lieta, un Birutu Horunu - ierosinātas disciplinārlietas, jo abas darbā tiesā bijušas alkohola reibumā, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Kā liecina raidījuma rīcībā esoša informācija, 26. un 27.februārī abas tiesneses darbā bijušas alkohola reibumā. Pēc aculiecinieku stāstītā raidījumam, stāvoklis bijis tik drūms, ka vienai no tiesnesēm bijis jāpalīdz pārvietoties. Abās dienās tiesnešu kalendārs bija blīvs – 26.februārī Glaudāne skatīja divas krimināllietas, Horuna – vienu administratīvo pārkāpumu lietu un vienu civillietu. Savukārt 27.februārī – Glaudāne skatīja vienu krimināllietu, bet Horunai bez administratīvās pārkāpumu lietas un civillietas, bija jāizlemj jautājums par diviem drošības līdzekļiem un jāpieņem vēl kāds kriminālprocesuāls lēmums.

Raidījums norāda, ka Glaudāne jau ilgāku laiku nonākusi mediju uzmanības lokā, jo skata bijušā Jūrmalas mēra Munkevica kukuļošanas lietu. Tiesnese ilgstoši slimoja, taču šonedēļ atgriezās darbā. Komentārus par pagājušajā mēnesī notikušo alkohola lietošanu darba laikā, tiesneses raidījumam nesniedza.

Raidījums vēsta, ka atgadījumam ir daudz liecinieku. Tiesnešu skaidrojums par notikušo gan nav zināms un uz tiesnešu disciplinārkolēģijas sēdi, uz kuru abas pārkāpējas bija izsauktas, ne Glaudāne, ne Horuna neieradušās, norāda raidījumā. Glaudāne atsūtīja darba nespējas lapu, bet Horuna norādīja, ka aicinājumu saņēmusi trīs dienas vēlāk, nekā to nosaka likums, un lūdza lietu atlikt. Tagad sēdes nozīmētas 12.aprīlī, norāda raidījumā.

Ar tiesā notikušo žūpošanu nemierā bijusi tiesas kancelejas vadība un vērsusies pie tiesas priekšsēdētājas, vēsta raidījuma. "Jā, es varu apstiprināt, ka esmu ierosinājusi divas disciplinārlietas pret Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnesēm sakarā ar darba noteikumu pārkāpumiem. Plašāku informāciju nevaru sniegt, jo lietas pašlaik atrodas disciplinārkolēģijā," raidījumam komentējusi Jūrmalas tiesas priekšsēdētājas pienākumu izpildītāja Svetlana Beļajeva .

"Pirms disciplinārlietas izskatīšanas nevienam tiesnešu disciplinārkolēģijas loceklim nav tiesību izteikties par neizskatītās lietas līdzību ar izskatītajām lietām un tajās pieņemtajiem lēmumiem, jo tas var būt par pamatu noraidījuma pieteikšanai attiecīgajam disciplinārkolēģijas loceklim," komentējis Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētājs Pēteris Dzalbe . Ja tiesneses uz sēdi neieradīsies arī nākamreiz un tam nebūs attaisnojošs iemesls, lietu var skatīt arī bez viņu klātbūtnes.

Tiesnese Glaudāne savā desmit gadu garajā tiesneses karjerā jau reiz disciplināri sodīta. Tiesneses rupjas nolaidības dēļ kādā privātās apsūdzības lietā iestājās noilgums. Šobrīd sods ir dzēsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!