Foto: DELFI Aculiecinieks
Pagājušajā naktī būtiski cēlies ūdens līmenis Ogres lejtecē, kur applūdušas plašākas teritorijas, arī Lielupē pie Jelgavas ūdens turpina kāpt, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Ogresgala Lielpeču novērojumu stacijā kopš plkst.18 pirmdienas vakarā ūdens kāpis par 38 centimetriem (cm), diennakts laikā - par aptuveni 70 cm. Ogres pilsētā ūdens līmenis cēlies par 21 cm kopš vakara un par 27 cm diennakts laikā, pirmā plūdu robeža šeit pārsniegta nu jau par 38 cm.

Jelgavā ūdens līmenis naktī cēlies par 12 cm, sasniedzot 282 cm atzīmi virs novērojumu stacijas nulles punkta un 22 cm virs pirmās plūdu robežas. Diennakts laikā ūdens līmenis Lielupē pie Jelgavas cēlies par aptuveni 70 cm, pie Kalnciema - par pusmetru.

Pie Staļģenes naktī tika sasniegta 2010.gada plūdu atzīme, patlaban ūdens līmenis nedaudz svārstās un ir aptuveni 5,4 metri virs novērojumu stacijas nulles punkta. Pie Mežotnes ūdens līmenis par dažiem centimetriem pazeminājies.

Svētes upē pie Ūziņiem ūdens līmenis naktī bijis nemainīgs, diennakts laikā tas krities par 17 cm. Svētes pietekā Bērzē pie Līvbērzes, kā arī Tērvetes upē pie Bramberģes ūdens līmenis diennakts laikā pazeminājies par 40-50 cm.

Straujākais ūdens kāpums turpinās Daugavā, kur Daugavpilī saistībā ar ledus virzību ūdens līmenis diennaktī cēlies par 170 cm, pārsniedzot 4,5 metru atzīmi. Zemāko palieņu applūšana šeit sākas no sešiem metriem, bet kritiskā plūdu robeža ir 7,5 metri.

Pie Jēkabpils ūdens cēlies par 55 cm diennaktī, līdz plūdu sākumam atlikuši nepilni divi metri. Ūdens strauji kāpj arī citviet Daugavā, kā arī tās pietekās, tostarp Aiviekstē par aptuveni pusmetru diennaktī.

Lielajā Juglā pie Zaķumuižas ūdens cēlies par 45 cm, un straujāks ūdens kāpums sācies Gaujā - pie Valmieras par 55 cm pēdējās diennakts laikā. Ziemeļvidzemes upēs Sedā, Rūjā un Salacā ūdens kāpis par 30-50 cm.

Jau ziņots, ka lielākie pali līdz šim skāruši Lielupi un tās pietekas. Tuvākajās desmit dienās plaši pali gaidāmi Latgalē un Vidzemē, kur tiek prognozēta gandrīz visu upju pārplūšana, lielākie plūdi varētu būt pie Daugavas un Gaujas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!