Foto: LETA

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šodien Francijas galvaspilsētā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretāra vietnieku Rintaro Tamaki un citām augstām amatpersonām pārrunāja Latvijas virzību uz OECD dalībvalsts statusu un izaicinājumus Latvijas ekonomikas izaugsmei, aģentūru LETA informēja Valsts kancelejā.


Tamaki izteica atzinību par Latvijas un OECD veiksmīgo sadarbību un Latvijas konsekvento rīcību, pierādot savu atbilstību dalībvalsts statusam. Amatpersonas informēja par jaunāko situāciju OECD dalībvalstu sarunās par organizācijas nākotni, tostarp par nākamo paplašināšanās kārtu, par kuru lēmums sagaidāms šā gada maija beigās. Savukārt Dombrovskis informēja par aktualitātēm Latvijas ekonomikā un kopā ar OECD amatpersonām pārrunāja Latvijas darba tirgus un demogrāfijas tendences.

OECD globālo attiecību direktors Markoss Bonturi norādīja, ka OECD ir vēlme vairāk uzzināt par Latvijas un pārējo Baltijas valstu pieredzi krīzes pārvarēšanā, jo daudzās organizācijas dalībvalstīs nepieciešams turpināt fiskālo konsolidāciju, meklējot izaugsmi veicinošu strukturālo reformu iespējas.

Pārspriežot situāciju globālajā ekonomikā un tās ietekmi uz Latviju, OECD Uzņēmējdarbības un finanšu lietu direktorāta direktora vietnieks Adrians Blundels-Vignals norādīja, ka banku sektorā nepieciešamas reformas, lai nepieļautu tās atgriešanos pirmskrīzes situācijā un jaunu "burbuļu" veidošanās riskus.

Savukārt OECD Nodarbinātības, darba tirgus un sociālo lietu direktorāta direktors Džons Mārtins atzinīgi novērtēja pēdējos gados novēroto straujo jauniešu bezdarba īpatsvara samazināšanos Latvijā un norādīja, ka šajā jomā Latvija ir krietni labākā situācijā nekā daudzas citas Eiropas Savienības valstis. Taču Latvijai jāturpina koncentrēties uz ilgtermiņa bezdarba samazināšanu, kas vērtējams kā viens no būtiskākajiem izaicinājumiem.

Dombrovskis atzina, ka ilgtermiņa bezdarbnieku atgriešana darba tirgū palīdzētu īstenot Latvijas neapgūto izaugsmes potenciālu, tādēļ, Latvijai pakāpeniski samazinot krīzes laikā ieviestos īstermiņa darba tirgus atbalsta mehānismus, tie tiks aizstāti ar instrumentiem, kas vērsti uz ilgtermiņa bezdarbnieku iesaistīšanu un noturēšanu darba tirgū. Arī Mārtins atzina, ka Latvijā īstenotā pagaidu darbu programma ir veiksmīgi sevi attaisnojusi kā īstermiņa risinājums smagākajam krīzes brīdim, taču liek meklēt jaunas iespējas.

Tāpat Mārtins atzinīgi novērtēja Latvijā izveidoto vairāku līmeņu pensiju sistēmu, kas atšķirībā no virknes citu ES dalībvalstu pensiju sistēmām ir stabila un spējīga pastāvēt ilgtermiņā, informē Valsts kanceleja.

Savukārt rīt Dombrovskim plānotas tikšanās ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu un premjerministru Žanu Marku Ero.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!