Foto: PantherMedia/Scanpix
Jūrmalas pilsētas tiesas tiesneses - Solvita Glaudāne un Biruta Horuna - nav pārsūdzējušas Tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmumu par amatalgas samazinājumu 20% apmērā uz vienu gadu, aģentūru LETA informēja Augstākās tiesas preses sekretāre Baiba Kataja. Tāds sods tika piemērots, jo tiesneses darbā atradās alkohola reibumā.

Tiesu administrācijas pārstāve Līva Rancāne aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka abu tiesnešu bruto amatalga ir 1157 lati. Tas nozīmē, ka gada garumā viņu alga "uz papīra" būs 925,6 lati.

Kā ziņots, Disciplinārkolēģijas lēmums tika pieņemts 12.aprīlī.

Kā ziņots, TV3 raidījums "Nekā personīga" marta beigās vēstīja, ka tā rīcībā esot informācija par abu tiesnešu atrašanos reibumā 26. un 27.februārī. Pēc aculiecinieku stāstītā, stāvoklis bijis pat tik drūms, ka vienai no viņām bijis jāpalīdz pārvietoties.

Abās dienās tiesnešu kalendārs bija blīvs - 26.februārī Glaudāne skatīja divas krimināllietas, Horuna - vienu administratīvo pārkāpumu lietu un vienu civillietu. 27.februārī - Glaudāne skatīja vienu krimināllietu, bet Horunai bez administratīvās pārkāpumu lietas un civillietas bija jāizlemj jautājums par diviem drošības līdzekļiem un jāpieņem vēl kāds kriminālprocesuāls lēmums.

Ar tiesā notikušo žūpošanu nemierā bijusi tiesas kancelejas vadība, kas vērsusies pie tiesas priekšsēdētājas, lai tā abas tiesneses savalda. Priekšsēdētājai bija jārīkojas, kā to paredz likums, un pret Glaudāni un Horunu jāierosina disciplinārlietas. "Jā, es varu apstiprināt, ka esmu ierosinājusi divas disciplinārlietas pret Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnesēm sakarā ar darba noteikumu pārkāpumiem. Plašāku informāciju nevaru sniegt, jo lietas pašlaik atrodas disciplinārkolēģijā," sacīja Jūrmalas tiesas priekšsēdētājas pienākumu izpildītāja Svetlana Beļajeva.

Tiesnešu Glaudānes un Horunas skaidrojums par notikušo nav zināms.

Pirms tam, 22.martā, abām tiesnesēm bija jāstājas Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšā un jāpaskaidro sava rīcība. Tomēr Glaudāne atsūtīja darba nespējas lapu, bet Horuna norādīja, ka aicinājumu saņēmusi trīs dienas vēlāk, nekā to nosaka likums, un lūdza lietu atlikt. Sēde tika nozīmēta uz 12.aprīli. Kādi sodi piemēroti līdzīgos gadījumos, tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētājs atturējās paust.

"Pirms disciplinārlietas izskatīšanas nevienam tiesnešu disciplinārkolēģijas loceklim nav tiesību izteikties par neizskatītās lietas līdzību ar izskatītajām lietām un tajās pieņemtajiem lēmumiem, jo tas var būt par pamatu noraidījuma pieteikšanai attiecīgajam disciplinārkolēģijas loceklim," raidījumam izteicās Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētājs Pēteris Dzalbe.

Tiesnese Glaudāne savā 10 gadu garajā tiesneses karjerā jau reizi disciplināri sodīta. Tiesneses rupjas nolaidības dēļ kādā privātās apsūdzības lietā iestājās noilgums. Patlaban šis sods ir dzēsts. Tiesnese Glaudāne mediju uzmanības lokā nonākusi ar nespēju saprātīgā laikā izskatīt bijušā Jūrmalas mēra Raimonda Munkevica kukuļošanas lietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!