Foto: AFP/Scanpix
Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē (ENAP) pabeigta pārbaude par iespējamiem pārkāpumiem zirga gaļas apritē un saskaņā ar Latvijas un ES normatīvajiem aktiem nav konstatēti krimināla rakstura pārkāpumi, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas pārstāve Sintija Virse.

Policijā šā gada martā tika saņemts iesniegums no Pārtikas un veterināra dienesta (PVD) par iespējamām nelikumīgām darbībām saistībā ar preces un pakalpojuma kvalitātes nenodrošināšanu. Iesniegumā policijai tika lūgts kompetences ietvaros izvērtēt vai, norādot produkcijas pavaddokumentos zirga gaļu kā liellopa gaļu, nenoformējot pavaddokumentus, un citu darbību rezultātā nav pieļauti krimināla rakstura pārkāpumi.

Izvērtējot pārbaudes laikā iegūto informāciju, izpētot Latvijas un Eiropas Savienības normatīvos aktus, ka arī izvērtējot uzņēmumu paskaidrojumus, policija nav konstatējusi krimināla rakstura pārkāpumus. Taču iegūtā informācija liecina par Latvijas administratīvo pārkāpuma kodeksā noteikto administratīvo pārkāpumu pazīmju esamību par pārtikas aprites prasību pārkāpšanu un par dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu un atvasinātu produktu aprites prasību pārkāpšanu, kā arī dzīvnieku kapsētu iekārtošanu un uzturēšanas prasību pārkāpšanu, kā arī par informācijas nesniegšanu par preci, pakalpojumu, ražotāju, pārdevēju vai pakalpojumu sniedzēju, kas ir PVD kompetencē.

Turklāt pārbaudes laikā nav konstatēti gadījumi, kad fiziskai vai juridiskai personai (patērētājam) tiktu nodarīts vai radīts būtisks kaitējums, kas ir viens no priekšnoteikumiem kriminālprocesa sākšanai.

Pamatojoties uz to ENAP pieņemts lēmums par atteikšanos sākt kriminālprocesu, jo izdarītajā nodarījumā nav noziedzīga nodarījuma sastāva, informēja Virse.

Jau vēstīts, ka PVD, atklājot krāpšanos ar gaļu arī Latvijā, nolēma lūgt notikušo izvērtēt arī policijai. PVD uzskata, ka notikusi krāpšana un patērētāju maldināšana.

Februāra beigās vairākās Latvijas kautuvēs un vienā gaļas pārstrādes uzņēmumā - SIA "Forevers" - ir konstatētas aizdomīgas darbības ar zirga gaļu. Lopu kautuvei Ērgļu novadā "Aibi" tiks piemērots sods par pārtikas izsekojamības nenodrošināšanu 500 latu apmērā saistībā par to, ka kautuve uzņēmumam "Forevers" piegādāto zirga gaļu uzdevusi par liellopu gaļu.

Pārkāpumus PVD ir konstatējis arī trīs citās kautuvēs - SIA "Viļumene", ZS "Kalnpierbes" un SIA "Musino" -, kurās nav nodrošināta zirga gaļas izsekojamība. Aizdomas krīt arī uz gaļas pārstrādes uzņēmumu "Kuršu zeme" un "Rēzeknes gaļas kombinātu".

Eiropā zirga gaļas skandāls aizsākās Francijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!