Foto: DELFI
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) līdz šim atklājis atsevišķus patērētāju maldināšanas gadījumus arī ar zivju produktiem, pastāstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

"Latvijā populārākās pārtikā lietotās zivis – lašus, reņģes, skumbrijas, nēģus, asarus, karpas un citas – ir grūti sajaukt ar citām zivīm. Tām piemīt sava īpaša garša un konsistence, tāpēc šo zivju viltošana nav īpaši izdevīgs lauks krāpnieciskām darbībām, tomēr atsevišķus pārkāpumus šajā jomā PVD ir konstatējis," sacīja Meistere.

Tostarp viņa norādīja, ka pagājušajā gadā tika konstatēts gadījums, ka zivju konservu saturs neatbilda marķējumam, un arī šogad tiek pārbaudīts līdzīgs gadījums. Pirms vairākiem gadiem PVD arī konstatējis gadījumu, ka vienas zivs vietā konservos izmantota cita zivs, kā dēļ līdz pārmarķēšanai tika apturēta šo produktu izplatīšana.

"Veicot pārbaudes Latvijas zvejas produktu ražošanas uzņēmumos, PVD regulāri pārbauda, kādas izejvielas uzņēmums ir iegādājies un kur tās izmantotas," klāstīja Meistere.

Tāpat viņa teica, ka arī no patērētājiem PVD dažkārt saņem sūdzības par to, ka zivju konservu marķējumā norādītās zivis ir aizstātas ar citām. "Reti, taču arī no patērētājiem PVD mēdz saņemt informāciju par to, ka konservos ir citas sugas zivis, nevis tās, kas norādītas marķējumā, piemēram, siļķu fileju vietā reņģes," klāstīja Meistere un piebilda, ka dienests šīs sūdzības pārbauda un, ja tiek konstatēti pārkāpumi, uzdod veikt pasākumus, lai novērstu patērētāju maldināšanu.

Meistere uzsvēra, ka PVD neatstāj bez ievērības arī publiskajā telpā izskanējušu informāciju un savās pārbaudēs pievērš pastiprinātu uzmanību dažādiem iespējamiem riska faktoriem.

Laikā, kad Eiropā un arī Latvijā jau nedaudz pierimis tā dēvētais zirga gaļas skandāls, pasaulē izskan informācija par plaša mēroga krāpšanos arī ar zivīm. Tostarp britu sabiedriskā raidorganizācija BBC vēstī, ka tiek plaši izmantota shēma, ka uz etiķetes tiek norādīta dārgāka zivs, bet produktā ir izmantota lētāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!