Foto: LETA
Postošais ugunsgrēks Rīgas pilī nopietnākos zaudējumus nodarījis pašai pilij, nevis tajā esošajiem muzeju krājumiem, turklāt visus postījumus varēs redzēt un apzināt vēl pēc mēnešiem, pirmdien intervijā Latvijas Radio atzina Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājs Juris Dambis.

Dambis stāstīja, ka ugunsgrēkā un liesmu dzēšanā visnopietnāk cietusi pils Baltā zāle, kuras griesti ir zuduši, nopostīta pils oriģinālā jumta konstrukcija, cietušās arī citas telpas. Dambis norādīja, ka visus postījumus varēs ieraudzīt vēl pēc kāda laika, jo tad izžūs mitrums un sāksies krāsas noslāņošanās.

Dambis arī klāstīja, ka pils atjaunošana nav pieļaujama steiga, jo, restaurējot valsts kultūras pieminekli, ir jārīkojas ļoti uzmanīgi un rūpīgi. Viņš gan nevēlējas paredzēt, kādos termiņos varētu atjaunot uguns izpostīto pils daļu, vien atzīstot, ka Latvijas speciālistiem šis smagais darbs ir pa spēkam.

Jau ziņots, ka 20.jūnija vakarā Rīgas pilī izcēlās ugunsgrēks, ko izdevās likvidēt tikai pēc 16 stundām. Kopējā pils degšanas platība bija 3200 kvadrātmetru - izdega jumta konstrukcijas un bēniņu telpa 2400 kvadrātmetru platībā, 4.stāvā izdega 600 kvadrātmetru platībā, bet 3.stāvā - 200 kvadrātmetru platībā.

Par ugunsgrēka iemesliem sākts kriminālprocess, bet tā izcelšanās iemesli vēl nav zināmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!