Foto: AFP/Scanpix
Valsts kontrole sākusi revīziju, kuras ietvaros tiks pētīta valsts budžeta līdzekļu izlietojuma likumīga un ekonomiskums ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu iegādes izdevumu kompensācijai.

Valsts kontroliera biroja sabiedrisko attiecību speciāliste Ilva Liepiņa-Milzarāja informē, ka revīzijas mērķis ir pārbaudīt valsts budžeta līdzekļu izlietojuma likumību, efektivitāti un ekonomiskumu ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu iegādes izdevumu kompensācijai, kā arī noskaidrot, vai Latvijā izveidotā ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība darbojas iedzīvotāju interesēs.

Tādēļ Valsts kontrole aicina iedzīvotājus ziņot par problēmām saistībā ar valsts pilnībā vai daļēji apmaksāto medikamentu iegādi, tostarp gadījumiem, kad, pērkot 100 % valsts apmaksātus medikamentus, iedzīvotājiem tomēr ir jāpiemaksā.

Tāpat iedzīvotāji tiek aicināti ziņot par gadījumiem, kad aptiekās nav pieejamas ārsta izrakstītās kompensējamās zāles un aptieku darbinieki mudina pircējus iegādāties līdzvērtīgus kompensējamos medikamentus, par tiem piemaksājot, kā arī gadījumiem, kad receptē norādīts medikamenta vispārīgais nosaukums vai to atļauts aizvietot, bet farmaceits nepiedāvā iegādāties lētāko valsts apmaksājamo alternatīvo medikamentu.

Revidenti gaida informāciju arī par gadījumiem, kad aptiekas darbinieks piedāvājis lētāko (referendes) medikamentu, bet tas nav devis vēlamo ārstēšanas efektu.

Iedzīvotāji tiek lūgti, sniedzot informāciju, precīzi norādīt receptes izrakstīšanas datumu, medikamenta nosaukumu, tā iegādes datumu, cenu un piemaksāto summu, kā arī, ja iespējams, pievienot dokumentu kopijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!