Foto: RIA Novosti/Scanpix
Pērn Latvijas iedzīvotāji pārmaksājuši 12 miljonus latu, iegādājoties dārgākus kompensējamos medikamentus, ceturtdien, atklājot informatīvo kampaņu "Ārstējies nepārmaksājot", sacīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) direktors Māris Taube.

Kā pasākumā uzsvēra veselības aprūpes speciālisti, daudziem medikamentiem kompensējamo zāļu sarakstā ir līdzvērtīga efektivitāte, tādēļ valsts apmaksā lētākās zāles ar vienādu iedarbību. Savukārt, pērkot dārgākas zāles, starpību starp lētākajām un dārgākajām jāpiemaksā pašam pacientam, un pērn šādi viņi piemaksājuši 12 miljonus latu.

Ar kampaņu "Ārstējies nepārmaksājot" Veselības ministrija un NVD vēlas mudināt pacientus nepārmaksāt un vaicāt savam ārstam vai farmaceitam par iespējām iegādāties zāles ar mazāko pacienta līdzmaksājumu. "Pajautājiet, kādēļ es, lietojot lētākas zāles, saņemšu savādāku ārstēšanu, ja ķīmiskais sastāvs ir tāds pats," mudināja veselības ministre Ingrīda Circene (V), piebilstot, ka atšķirības lētāko un dārgāko zāļu iedarbībā nav - vienīgā atšķirība ir to ražotājs, kurš medikamentiem uzlicis sev tīkamu cenu.

To, ka medikamentiem, kas kompensējamo zāļu sarakstā iekļauti vienā līdzvērtīgas efektivitātes grupā, bet ar atšķirīgu cenu, nav būtisku atšķirību ne efektivitātes, ne blakusparādību ziņā, uzsvēra arī Rīgas Stradiņa universitātes farmakoloģe Santa Purviņa. Viņa vairākkārt norādīja, ka šīm zālēm ir vienāda aktīvā viela, tādēļ tiek sasniegts līdzvērtīgs ārstnieciskais efekts.

Kā liecina NVD aprēķini, nereti kompensējamo medikamentu cena var atšķirties pat par 20% līdz 90%. Piemēram, iegādājoties valsts kompensētos psihiatrijas medikamentus, pacienta piemaksa var nebūt nekāda, ja tiek pirkti lētākie medikamenti, bet, pērkot dārgākos, var nākties piemaksāt pat 17 latus. Tādēļ NVD un VM speciālisti aicina pacientus aktīvi līdzdarboties savas veselības aprūpes procesā, nebaidīties un nekautrēties runāt ar ārstiem un farmaceitiem un, svarīgākais, nemaksāt par to, par ko var nemaksāt.

Vairāk par kampaņu un iespējām nepārmaksāt, iegādājoties valsts kompensētos medikamentus, var uzzināt mājaslapā "www.neparmaksajot.lv". Tāpat interesējošos jautājumus var uzdot NVD speciālistiem, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!