Foto: Valsts kanceleja
Lai arī premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) otrdien nepiekrita valdības sēdes darba kārtībā iekļaut Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ierosinājumu no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt vairāk nekā trīs miljonus latu skolotāju algu izmaksai, valdības vadītājs uzsver, ka pedagogi bez algām nepaliks.

No līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem gan IZM bija lūgusi tai piešķirt tikai 3 042 200 latus, bet pārējais finansējums tikšot rasts, pārdalot līdzekļus starp IZM budžeta programmām, tostarp no programmas "Studiju un studējošo kreditēšana".

Pēc valdības sēdes premjers skaidroja, ka ar neparedzētu gadījumu finansēšanai vēl atlikušo naudu nemaz nepietiktu IZM iesniegtā pieprasījuma apmierināšanai, turklāt ministrija, kuras kļūdaino aprēķinu dēļ radies sešu miljonus latu lielais iztrūkums, iesniegto budžeta pieprasījumu nebija saskaņojusi ar Finanšu ministriju.

"Bet mēs nevaram pieļaut, ka pedagogi paliek bez algām, problēma tiks atrisināta," sacīja Dombrovskis.

Viņš gan pagaidām nevarēja pateikt, kur tieši tiks ņemti seši miljoni latu mērķdotācijām pedagogu algu izmaksai, kas nepieciešami, lai šogad pilnā apmērā izmaksātu skolotāju algas. IZM arī uzdots noskaidrot, kā radusies sešu miljonus latu "vērtā" kļūda aprēķinos.

Pagaidām esot zināms vien tas, ka ierēdnis, kurš bija atbildīgs par aprēķiniem, ir atlaists no darba IZM, taču, premjeraprāt, ministrijā " nav nodrošināta normāla lietu pārņemšana". Tas liecinot par to, ka IZM ir problēmas ar finanšu plānošanu.

Valdības vadītājs neizslēdz, ka valdībai var nākties virzīt uz Saeimu budžeta grozījumus, tomēr cer, ka Finanšu ministrija spēs atrast veidu, kā nodrošināt pedagogu algu izmaksai nepieciešamos līdzekļus, tomēr izvairoties no budžeta "atvēršanas".

"Delfi" jau ziņoja, ka šī gada nepilnos sešos mēnešos, apmierinot dažnedažādus ministriju pieprasījumus pēc papildu finansējuma, jau bija iztērēti aptuveni 12 miljoni latu no kopumā 15 miljoniem latu, kas sākotnēji 2013. gada budžetā bija paredzēti programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Tādēļ 11. jūnijā valdība nolēma šai programmai papildus atvēlēt vēl 6 miljonus latu, tos pārdalot no līdzekļiem, kas sākotnēji bija plānoti valsts parāda apkalpošanai.

Tomēr pēdējo nedēļu laikā valdība jau apmierinājusi vairākus ministriju pieprasījumus pēc papildu līdzekļiem no valsts budžeta, tostarp piešķīrusi kompensācijas par pavasara palu nodarītajiem zaudējumiem.

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) konstatējis, ka iepriekšējos gados IZM budžeta plānošanā ir pieļautas kļūdas, kuru dēļ ir izveidojies iztrūkums mērķdotācijās pedagogu atalgojumam,

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!