Foto: F64
Šī gada pirmajā pusē, tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, ziedojumi partiju kasēs plūduši gana dāsni – Reformu partijai (RP) saziedots par divpadsmit reizes vairāk nekā pērn, tomēr RP nebūt nav ziedotāju labvēlību baudošākais Saeimā pārstāvētais politiskais spēks.

Izpētot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) mājaslapā pieejamos ziedojumu un dāvinājumu pārskatus, "Delfi" pārliecinājās, ka kopumā vērtējot, visdāsnākie šogad bijuši Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un tajā ietilpstošo partiju - Latvijas Zaļās partijas (LZP) un Latvijas Zemnieku savienības (ZZS) labvēļi.

ZZS, kura Saeimā ir atstāta opozīcijā, un kurai ir 13 deputātu mandāti, šī gada pirmajā pusē ziedojumos saņēmusi teju 199 070 latus. Tikmēr ZZS ietilpstošajai LZP ziedotāji sarūpējuši vairāk nekā 129 490 latus, bet apvienībā ietilpstošajai LZS -164 747 latus. Tādējādi kopumā ZZS un savienībā ietilpstošajām partijām saziedoti vairāk nekā 493 tūkstoši latu.

Otrai Saeimas opozīcijas partijai - "Saskaņas centram" (SC), kura priekšsēdētājs Nils Ušakovs galvaspilsētas domi vadīja arī pirms pašvaldību vēlēšanām, šī gada pirmajā pusgadā kopumā saziedoti 238 176 lati un 32 santīmi, liecina KNAB mājaslapā publicētais pārskats par partijas saņemtajiem ziedojumiem un dāvinājumiem. Gandrīz tikpat lielu summu - 225 299 latus un 30 santīmus ziedotāji pērn SC saziedoja visa gada laikā.

No varas partijām visdāsnākie atbalstītāji ir premjera Valda Dombrovska un Saeimas spīkeres Solvitas Āboltiņas pārstāvētajai "Vienotībai", kam 2013. gada pirmajā pusē kopumā saziedoti 299 054 lati un 15 santīmi.

"Vienotības" ziedotāju vidū redzami ne tikai partijas redzamāko un ierindas biedru, bet arī plaši pazīstamu biznesmeņu vārdi. Piemēram, degvielas nozarē strādājošais Argolds Lūsiņš, kurš tiek uzskatīts par vienu no pelnošākajiem Latvijas uzņēmējiem, 3. maijā Vienotībai divas reizes ziedojis pa 5000 latiem, bet viņa tuva radiniece Baiba Lūsiņa - vēl tikpat daudz.

Reformu partija šī gada pirmajos sešos mēnešos ziedojumos saņēmusi gandrīz 157 837 latus, kas ir krietni vien vairāk nekā visa pērnā gada laikā, kad ziedotāji partijai spēja sarūpēt tikai 13 tūkstošus latu, bet biedra naudās partijai tika samaksāti 15 800 lati.

Finansiālā ziņā pastarīša lomā ziedotāji šī gada pirmajā pusē atstājuši Nacionālo apvienību (NA), kam saziedoti tikai 56 155 lati un 39 santīmi. Lūsiņš, kurš dāsni ziedojis Vienotībai, NA atvēlējis 3000 latu.

No ziedojumu pārskatiem redzams, ka partiju ziedotāji īpaši sarosījušies 1. jūnijā notikušo vēlēšanu "priekšvakarā", jo tieši maijā partiju kases pildījušās īpaši strauji. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!