Foto: DELFI

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) rīcībā pagaidām nav informācijas, kas ir Latvijas zīmola "Galdiņ, klājies" produktu ražotājs un kurā produktu partijā Lielbritānijas uzņēmums "Monolith UK Ltd", veicot laboratoriskos izmeklējumus, ir konstatējis zirgu DNS virs 1%, norādīja PVD Sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Meistare.

"Spriežot pēc publiskajā telpā izskanējušās informācijas, Lielbritānijas uzņēmums "Monolith UK Ltd" paškontroles ietvaros ir veicis laboratoriskos izmeklējumus zirgu DNS noteikšanai un konstatējis to virs 1% Latvijas zīmola "Galdiņ, klājies" produkcijā. PVD pagaidām nav informācijas par to, kas ir šī zīmola produktu ražotājs, kurā produktu partijā zirgu DNS konstatēts, kā arī par metodēm, kuras [Lielbritānijas] uzņēmums izmantojis testēšanai," sacīja Meistare.

Pēc viņas teiktā, ja "Monolith UK Ltd" par atklāto informēs Lielbritānijas pārtikas apriti uzraugošo institūciju, tā saskatīs riskus sabiedrības veselībai un pārbaudes rezultātus atzīs par leģitīmiem, par notikušo tiks informēts arī Latvijas PVD.

"Tomēr, visticamāk, uzņēmums šādi nerīkosies, tāpēc PVD noskaidros, kurš Latvijas uzņēmums ir zīmola "Galdiņ klājies" īpašnieks un veiks pārbaudi, lai pārliecinātos, kā šajā uzņēmumā tiek nodrošināta izejvielu izsekojamība, kā funkcionē paškontrole un informēs par pasākumiem, kas veicami, lai nākotnē no šādām situācijām izvairītos," sacīja Meistare.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijā no pārdošanas izņemti Latvijā ražoti gaļas pīrādziņi, kuros konstatēta zirga gaļa, ziņo lauksaimniecības jautājumiem veltītais britu portāls "FarmingUK".

Tas vēsta, ka pīrādziņus ar malto gaļu 200 gramu iepakojumā ar zīmolu "Galdiņ, klājies" Lielbritānijā izplatījis uzņēmums "Monolith UK". Kad "Monolith UK" šim produktam veicis dezoksiribonukleīnskābju (DNS) pārbaudi, tajā atklāta zirga gaļa vairāk nekā 1% apmērā no produkta kopējā sastāva. Lielbritānijas Pārtikas standartu aģentūra (Food Standards Agency, FSA) ir lūgusi pārbaudīt, vai šajos pīrādziņos nav fenilbutazons - pretiekaisuma medikaments, ko izmanto zirgu ārstēšanai, un kas ir potenciāli bīstams cilvēkiem.

"FarmingUK" ziņo, ka šie pīrādziņi pārdoti nelielos veikalos Lielbritānijā, kas specializējas Austrumeiropas produktu tirdzniecībā, un ka zirga gaļa konstatēta vienā šo produktu partijā, kuras derīguma termiņš ir 2014.gada 22.janvāris. "MonolithUK" pīrādziņus no tirdzniecības izņēmis un aicinājis pircējus, kuri tos iegādājušies, nodot pīrādziņus atpakaļ veikalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!