Foto: F64
Pārtikas un veterinārais dienests nākamās nedēļas sākumā uz tikšanos aicinājis dažādus ekspertus, lai pārrunātu situāciju saistībā ar Āfrikas cūku mēra profilaksi, apliecināja PVD pārstāve Ilze Meistere.

"Šobrīd nav nekādu mehānismu, lai pasargātu valsti no Āfrikas cūku mēra, kuru var ievazāt slimās mežacūkas. Lietuva ir piedāvājusi celt žogu. Pagaidām alternatīvu priekšlikumu nav," sacīja Meistere.

PVD ir ieinteresēts uzklausīt dažādus viedokļus un alternatīvus risinājumus, tāpēc uz tikšanos aicināti eksperti no Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes Zooloģijas un dzīvnieku ekoloģijas katedras, Dabas aizsardzības pārvaldes, Valsts meža dienesta, Latvijas Mednieku savienības un Latvijas Cūku audzētāju asociācijas.

Meistere arī atzina, ka zoologu rosinātā mežacūku skaita samazināšana mežos jau ir izskatīta kā iespēja, taču atzīta par neefektīvu, jo tas radītu pretēju efektu - dzīvnieki no slimības skartajām teritorijām dosies uz teritorijām, kuras vairs nebūs tik blīvi apdzīvotas. Turklāt jau patlaban Latgales mežos pastiprināti tiek medītas mežacūkas rudenī konstatētā klasiskā cūku mēra dēļ.

Viņa arī atzina - lai gan ir skaidrs, ka neviens no slimības ierobežošanas pasākumiem nekad nesniegšot garantiju, ka slimība netiks ievazāta Latvijas teritorijā, PVD kā uzraudzības institūcijai ir jādara maksimāli viss iespējamais, lai valsti no šīs sērgas pasargātu.

"Pārbaudām visu no Krievijas un Baltkrievijas ieceļojošo personu bagāžu - konfiscējam un iznīcinām neatļautos pārtikas produktus, veicam dzīvnieku un dzīvnieku barības pārvadājošā autotransporta dezinfekciju. Drīzumā tiks sākta arī privātpersonu apavu dezinfekcija uz robežas," sacīja Meistere.

Viņa arī atgādināja, ka pret Āfrikas cūku mēri nav vakcīnas un kaite ļoti grūti izskaužama.

"Piemēram, Krievijā, Tveras apgabalā, mēris mežacūkām tiek atzīts jau par endēmisku jeb neizzūdošu. Tā sekas ir graujošas - var būt ievērojami finansiāli zaudējumi Latvijas cūkaudzētājiem, jo ir jāizkauj visas slimības skartajā punktā turētās cūkas, kā arī pārtikas ražotājiem, kuri eksportē cūkas, piena un gaļas produktus, jo, ja slimība tiek konstatēta, tas nozīmē arī starptautiskās tirdzniecības ierobežojumus," norāda PVD pārstāve.

Kā ziņots, Latvijā un citās Baltijas valstīs viens no pasākumiem bīstamā Āfrikas cūku mēra izplatības ierobežošanai no Krievijas un Baltkrievijas varētu būt žoga būvēšana uz robežām ar mērķi neļaut brīvi pārvietoties infekcijas iznēsātājām - mežacūkām. Plānots, ka vērienīgās būves izmaksas segs Eiropas Savienība, pēc Viļņā notikušās Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Polijas veterinārijas dienestu vadītāju tikšanās biznesa portālam "Nozare.lv" atzina PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Žogs tiktu būvēts visā garumā pa Polijas, Lietuvas, Latvijas un Igaunijas robežām ar Krieviju un Baltkrieviju.

Kā jau vēstīts, 24.jūlijā Krievijā - Pleskavas apgabala Neveļas rajona Seņutinas ciemā, kas atrodas aptuveni 100 kilometru attālumā no Latvijas robežas, - mājas cūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris, savukārt iepriekš - 2.jūlijā - mēris tika konstatēts Baltkrievijā, Grodņas apgabala Čepunas ciematā, kas ir aptuveni 40 kilometru attālumā no Lietuvas robežas.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus.

Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem. Šī kaite Latvijas teritorijā nekad nav reģistrēta.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!