Foto: LETA
Nacionālās apvienības (NA) valde nolēmusi, ka šis politiskais spēks 2014. gada valsts budžetu atbalstīs tad, ja tiks panākta vienošanās par dzimstības veicināšanas pasākumiem, uzturēšanās atļauju ”tirdzniecības” pārtraukšanu un atbalstu kultūras nozarei.

Tas pausts trešdien, 28. augustā izplatītajā NA paziņojumā.

Tajā, skaidrojot partijas prasības, NA norāda, ka 2014. gadā ir jāpilda vēl pērn oktobrī koalīcijā parakstītā vienošanās, kas paredz no 2014. gada 1. janvāra minimālās māmiņalgas palielināt no pašreizējiem 100 latiem līdz 140 latiem mēnesī, bet vecāku pabaltu izmaksas termiņu pagarināt līdz brīdim, kamēr bērns sasniedz pusotra gada vecumu. Tāpat NA paģēr, lai jau nākamgad tiktu uzsākta pirmā mājokļa iegādes atbalsta programma un izveidots Dzimstības veicināšanas fonds.

"Ņemot vērā milzīgo izsniegto uzturēšanās atļauju skaita pieaugumu, kas veido jaunu kolonizācijas vilni, ierobežo latvisko kultūrtelpu, apdraud Latvijas ekonomikas ilgtspējīgu attīstību un Latvijas kā nacionālas valsts nostiprināšanos, kā arī mazina Latvijas pilsoņu iespējas iegādāties mājokli par saprātīgu cenu, 2014. gada pirmajā pusē ir pārtraucama uzturēšanās atļauju izsniegšana par nekustamo īpašumu iegādi. Nekustamo īpašumu tirgus jāveicina ar valsts atbalstītu pirmā mājokļa atbalsta programmu un mājokļu energoefektivitātes programmu. Uzskatām, ka uzturēšanās atļauju piešķiršana ir pieļaujama uzņēmējiem, kas tiešā veidā veicina nodarbinātību," norāda NA valde, kuras ieskatā nepieciešams arī pilnveidot nosacījumus un pastiprināt kontroli attiecībā uz uzturēšanās atļauju izsniegšanu saistībā ar ieguldījumiem Latvijā reģistrētas kapitālsabiedrības pamatkapitālā un Latvijā reģistrētu banku subordinētajā kapitālā.

NA arī pieprasa piešķirt adekvātu papildus finansējumu kultūras nozares jaunajām politikas iniciatīvām.

Saskaņā ar finanšu ministra Andra Vilka otrdien teikto, šonedēļ valdības sēdes slēgtajā daļā panākta vienošanās, kas paredz Kultūras ministrijas jaunajām politikas iniciatīvām nākamgad atvēlēt vairāk nekā 10 miljonus latu, kas ir pat vairāk, nekā paredzēja vēl 26. augustā publiskotais Finanšu ministrijas piedāvājums. Pēc finanšu ministra paustā, kultūras nozarei paredzētais papildu finansējums ir trešais lielākais, dāsnāku papildu piešķīrumu nākamgad plānots atvēlēt tikai satiksmes un veselības aprūpes nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!