Foto: AFI

Ekspremjers Einars Repše, ja viņa veidotā biedrība “Latvijas attīstībai” līdz nākamgad gaidāmajām Saeimas vēlēšanām pārtaps partijā, varētu būt efektīvs un būtisks konkurents “Vienotībai”, piektdien Latvijas Radio atzina politologs, Latcvijas Universitātes profesors Juris Rozenvalds.

Vērtējot iespējamo Repšes jauno pienesumu Latvijas politikā, Rozenvalds atzina, ka politiķa pārstāvētās biedrība uzsvaru liek uz Latvijas ekonomikas attīstību un šajā kontekstā tagadējam valdības vadītājam Valdim Dombrovskim (V) var pārmest "bezierunu sekošanu tam, ko saka mums Eiropa", lai gan tieši šajā jomā varētu būt lielāka patstāvība.

Vērtējot tagadējā premjera Dombrovska izredzes palikt amatā, Rozenvalds pieļāva, ka viņš amatā būs vēl ilgu laiku. Premjers Dombrovskis šonedēļ "pārrakstījis" Latvijas jauno laiku vēsturi, kļūstot par visilgāk premjera amatā nostrādājušo valdību vadītāju, liecina portāla "Delfi" aprēķini.

Dombrovskis nācis pie varas krīzes situācijā, bet viņa ilgo atrašanos amatā ietekmējis arī viņa līdzsvarotais raksturs, kā arī tas, ka pēdējos gados būtiski pieaugušas krievvalodīgo politisko pārstāvju aktivitātes, norādīja politologs. 

Gaidāmo Saeimas vēlēšanu kontekstā būtisks jautājums, pēc Rozenvalda domām, būs reģionālo līderu spēja organizēties. Viņa vērtējumā, šobrīd partiju apvienošanās ideja "buksē", taču šajā jautājumā drīz varētu būt gaidāma lielāka skaidrība.

Jau vēstīts, ka trīs lielākās reģionālās partijas - "Reģionu alianse", "Latgales partija" un "Vidzemes partija" ir konceptuāli vienojušās par reģionālo partiju apvienības "Reģionu apvienība" veidošanu. Jaunās apvienības mērķis ir veicināt reģionālo politisko spēku apvienošanos un kopīgu startēt 12.Saeimas vēlēšanās 2014.gadā. Jaunveidojamajai reģionālo partiju apvienībai aicina pievienoties arī citas reģionālās partijas, vēlētāju apvienības un reģionālos līderus.

Savukārt "Latvijas attīstībai" paziņojusi, ka mērķē uz startu gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

12.Saeimas vēlēšanas paredzētas 2014.gadā un EP vēlēšanas - 2014.gada maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!