Foto: LETA

“Šobrīd ir jāveic radikālāki soļi, lai palielinātu cilvēku reālos ienākumus,” intervijā “Neatkarīgajai Rīta Avīzei” uzsver Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Viņš uzsver, ka noteikti būs jāveic arī valsts budžeta izdevumu sadaļas korekcijas, norādot, ka nevēlas gan ieteikt konkrētus priekšlikumus, bet domā, ka valdībai un Saeimai būs ar nedaudz citādu skatījumu jāparaugās uz izdevumu sadaļu.

Tāpat nozīmīgs moments ir tas, ka Latvija tiek vērtēta kā potenciāls partneris gan rietumos, gan austrumos un tiek vērtēts tas, vai valsts ir perspektīva un konkurētspējīga atbilstoša investīciju klimata izveidē. "Valdībai ir jāparāda tendence - ka nodokļu samazinājumi ir virzīti uz Latvijas konkurētspējas nostiprināšanu. Tas būtu izejas punkts," uzsver prezidents.

Viņš uzsver, ka var būt strīdi par to, cik strauji samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli, taču būtiskāka liktos neapliekamā minimuma paaugstināšana. "To nevarētu veikt tik maziem solīšiem: tur jābūt lielākam lēcienam, lai veicinātu biznesa un cilvēku pāreju no pelēkās ekonomikas sektora baltajā," norāda prezidents.

Viņš norāda, ka Latvija uzreiz nevar nonākt pie ES vidējā neapliekamā minimuma - 1000 eiro mēnesī - bet vismaz uz pusi no šīs summas būtu jātiecas.

Prezidents pauž viedokli, ka nodokļu sloga pārlikšana uz nekustamo īpašumu ir kļūdaina. Nekustamais īpašums ir tas, kas piesaista cilvēku konkrētai zemei un šī nodokļa sloga celšana "ir tiešākais veids, kā atbrīvot Latviju no cilvēkiem".

Viņš arī atzīst, ka saistībā ar eiro ieviešanu sākumā būs cenu paaugstinājums, taču kopējais ilgtermiņa ieguvums no pievienošanās eirozonai Latvijas tautsaimniecībai būs pozitīvs.

Tāpat prezidents apšauba iespēju, ka uzņēmuma "Liepājas metalurgs" investors varētu "nākt no Rietumiem", taču esot skaidrs, ka arī parādoties potenciālajiem investoriem, Liepājai jārēķinās, ka uzņēmums nevarēs nodrošināt esošo darbinieku skaitu. Tāpat kreditoriem esot jādomā, ka sevi aizsargāt, intervijā atzīst prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!