Foto: LETA
Izglītības kvalitātes dienests (IKVD) turpina pārbaudi Latvijas Universitātē (LU), vērtējot mākslas zinātņu doktora zinātniskā grāda piešķiršanas tiesiskumu, informēja IKVD.

Kā sacīja dienesta vadītāja Inita Juhņēviča, patlaban LU nav tiesiska pamata izsniegt mākslas zinātņu nozarē doktora grādus. Savukārt iepriekšējos gados izsniegto doktora zinātnisko grādu šajā zinātnes nozarē tiesiskumu dienests vēl vērtē.

Lai izdarītu secinājumus par mākslas doktora zinātniskā grāda piešķiršanas tiesiskumu, sākot no 2008.gada, Kvalitātes dienests līdz 23.septembrim turpinās vispusīgi un objektīvi izvērtēt dienesta rīcībā esošo un papildus pieprasīto informāciju.

LU patlaban ir apturējusi 2013.gada pavasarī uzsākto promocijas procesu un atcēlusi 2013.gadā 17.septembrī paredzēto promocijas darba aizstāvēšanu, kas, iespējams, liecina par to, ka mākslas zinātņu doktora grāda piešķiršanas procesā ir pieļautas nepilnības, skaidro IKVD. Tā, piemēram, vēršoties Valsts Zinātniskās kvalifikācijas komisijā, augstskola lūgusi pieņemt izskatīšanai promocijas darbu mākslas zinātnes nozarē, nevis filoloģijā.

Tāpat IKVD norāda, ka jau pēc pārbaudes sākšanas LU ir vērsusies Izglītības un zinātnes ministrijā, lūdzot veikt labojumus Studiju virziena akreditācijas lapas pielikumā, lai augstskolai, īstenojot doktora studiju programmu "Filoloģija", būtu tiesības piešķirt arī mākslas zinātņu doktora zinātnisko grādu.

Kā liecinot šā gada 12.augusta Studiju virziena akreditācijas lapas pielikumā norādītais, tad LU ir tiesības piešķirt filoloģijas doktora zinātnisko grādu, taču šajā dokumentā nav ietverta informācija par mākslas zinātņu doktora zinātniskā grāda piešķiršanu.

Jau vēstīts, ka izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP), atsaucoties uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par iespējamiem normatīvo aktu pārkāpumiem doktora grādu piešķiršanā LU, uzdeva IKVD to pārbaudīt.

Tikmēr LU rektors profesors Mārcis Auziņš teica, ka augstskolā nav notikušas nelikumības saistībā ar doktora grādu piešķiršanu. Viņš uzsvēra, ka nekādas iekšējās pārbaudes veikt nav nepieciešams, jo LU doktora grādu piešķiršanā pārkāpumu nav.

Nodokļu maksātāju biedrība (NMB) izplatīja medijiem paziņojumu, ka tās rīcībā nonākusi informācija, ka ne tikai Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA), bet arī Latvijas Universitāte (LU), iespējams, pretlikumīgi piešķīrusi doktora grādus.

Kā vēstot laikrakstos "Latvijas Zinātnes Vēstnesis" un "Latvijas Vēstnesis" publicētie paziņojumi, LU laika periodā no 2008. līdz 2012.gadam piešķīrusi vismaz divus mākslas doktora grādus, neskatoties uz faktu, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem augstskolai šādas tiesības tomēr nav deleģētas.

Tāpat biedrība klāstīja, ka pēc publiski pieejamās informācijas, mākslas doktora grādus, iespējams, pretlikumīgi saņēmušas Ingrīda Vilkārse, 2008.gada 28.oktobrī aizstāvot promocijas darbu par tēmu "Operas režijas tendences Latvijas Nacionālajā operā (1995-2003)", un Dita Rietuma, 2012.gada 29.maijā aizstāvot "Latvijas Zinātnes Vēstneša" publikācijā pat nenorādītu promocijas darbu. Savukārt šogad disertāciju mākslas doktora grāda iegūšanai Latvijas Universitātē jau gatavojas aizstāvēt Zane Radzobe par tēmu "Alvja Hermaņa režija: tradīcijas un novatorisms".

Kā iepriekš norādīja LU Preses centrā, Ministru kabineta noteikumos "par doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) tiesību deleģēšanu augstskolām" ir nosauktas doktora studiju programmas, nevis iegūstamie doktora grādi. "Latvijas Universitāte īsteno akadēmisko doktora augstākās izglītības programmu "Filoloģija", kura bija akreditēta līdz šī gada jūlijam, un tajā Izglītības un zinātnes ministrijas akreditācijas komisija atļāva piešķirt filoloģijas doktora grādu un mākslas zinātņu doktora grādu," akcentēja LU pārstāvji.

Pašlaik LU ir lūgusi papildināt arī jauno akreditācijas lapu, lai būtu iespējams arī turpmāk piešķirt doktora zinātņu grādu mākslā programmā "Filoloģija". Preses centrā norādīja, ka tehniskas kļūmes dēļ akreditācijas lapā trūkstot doktora grādu nosaukuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!