Foto: AP/Scanpix

Ārlietu ministrija (ĀM) pauž bažas par tendenciozu interpretāciju Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) nesenajā intervijā paustajam viedoklim Katalonijas neatkarības jautājumā, informēja ĀM.

"Latvijas viedoklis jautājumā par Katalonijas reģionu joprojām ir nemainīgs. Šis ir Spānijas iekšpolitikas jautājums, kas risināms atbilstoši Spānijas likumdošanai un Konstitūcijai," uzsver ministrija.

Latvijas Ministru prezidents intervijā pievērsās Latvijas un Baltijas valstu neatkarības atjaunošanas procesam. Ārlietu ministrija vēlas vērst uzmanību, ka šāda veida procesi vēsturē ir unikāli un to pieredze nav salīdzināma.

Pirmdien Latvijas vēstnieka Spānijā tikšanās laikā Spānijas Ārlietu ministrijā Spānijas pusei tika izskaidrota Latvijas nostāja Katalonijas jautājumā un tika norādīts uz Ministru prezidenta intervijas tendenciozu interpretāciju. "Līdz ar to, šobrīd Ārlietu ministrija neredz iemeslu tālākai šī jautājuma apspriešanai," teikts ministrijas paziņojumā medijiem.

Latvija augstu vērtē labās attiecības un sadarbību ar Spānijas Karalisti kā divpusēji, tā arī daudzpusējos formātos, tai skaitā Eiropas Savienības un NATO ietvaros, un turpinās tās attīstīt arī nākotnē.

Jau ziņots, ka uz Spānijas Ārlietu ministriju tika izsaukts Latvijas vēstnieks, lai sniegtu paskaidrojumus par Latvijas premjera Valda Dombrovska izteikumiem, kuros viņš pieļāvis, ka Latvija varētu atzīt Spānijas autonomā reģiona Katalonijas neatkarību.

Uz Katalonijas valdībai piederošās ziņu aģentūras "Agència Catalana de Notícies" (ACN) jautājumu, vai Latvija atzītu Katalonijas neatkarību, Dombrovskis atbildēja, ka gadījumā, "ja process ir leģitīms, es teorētiski teiktu, ka kādēļ gan ne".

Latvijas premjers uzsvēra, ka pagaidām valsts "nav formulējusi oficiālo ārpolitikas pozīciju", vai oficiāli pieņemt jaunu valsti, kas neatkarību iegūst Eiropas Savienības robežās.

Katalonijā pērn novembrī notikušās reģionālā parlamenta vēlēšanās uzvarēja nacionālistu partijas, kas vēlas referenduma rīkošanu par reģiona neatkarību no Spānijas. Spānijas premjera Mariano Rahoja valdība ir paziņojusi, ka bloķēs šo referendumu, kuru Katalonijas reģiona prezidents Arturs Mass ir solījis rīkot 2014.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!