Foto: LETA
No 18. līdz 20. septembrim Latvijā uzturēsies ASV īpašais sūtnis holokausta jautājumos Duglass Deividsons, kurš ieradies, lai apspriestu holokausta laikā atsavināto ebreju kopienas un bezmantinieku īpašuma atdošanu, portālu ”Delfi” informēja ASV vēstniecībā.

Šī ir jau trešā Deividsona vizīte Latvijā. Tās ietvaros sūtnim paredzētas tikšanās ar Saeimas deputātiem, pašvaldību un diplomātiskā korpusa pārstāvjiem, kā arī Latvijas Ebreju kopienas biedriem.

Latvijas Ebreju kopienas pārstāvji jau iepriekš izteikušies, ka šoruden plāno tikties ar Saeimā pārstāvēto partiju parlamenta frakcijām, lai runātu par ebreju kopienas īpašumu restitūciju.

"Delfi" jau ziņoja, ka jautājums par ebreju kopienas īpašumu restitūciju aktualizējās pērn, kad to par vienu no savas atkāpšanās iemesliem minēja Nacionālo Apvienību pārstāvošais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš.

Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš vēl jūlija beigās, kad Latvijā viesojās Izraēlas prezidents Šimons Peress, pauda pārliecību, ka jautājums ir atrisināts un denacionalizācijas process Latvijā ir noslēdzies.

Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes pārstāvji arhīvos noskaidrojuši, ka līdz 1940.gada 17.jūnijam ebreju sabiedriskajām organizācijām visā Latvijā piederēja aptuveni 270 nekustamie īpašumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!