Foto: DELFI

Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) izteikums saistībā ar Katalonijas neatkarības centieniem neietekmēs viņa izredzes kļūt par Eiropas Komisijas (EK) prezidenta kandidātu, pauda aptaujātie ārlietu eksperti.

"Nevajadzētu pārspīlēt šī viena teikuma un incidenta nozīmi. Es nedomāju, ka tas būtu vienīgais iemesls, kas varētu nopietni apdraudēt viņa iespējas uz šo amatu. Diskusijas pamats būs par tiem kritērijiem un elementiem, kas Dombrovska personībā un līdzšinējā darbā viņu padara par spēcīgu kandidātu," stāstīja Sabiedriskās politikas centra "Providus" direktore Dace Akule.

"Pieļauju, ka tas varētu neietekmēt. Ja ņem vērā arī to, ka Ārlietu ministrija aizstāvēja pozīciju, ka viedoklis ir pārprasts," pauda Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks un direktora vietnieks Kārlis Bukovskis, piebilstot, ka ir iespējams, ka spāņi varētu šo atgadījumu izmantot kā argumentu, virzot savu kandidatūru, taču ir maz ticams, ka citas valstis varētu šādi rīkoties.

Arī biedrības "Eiropas Kustība Latvijā" prezidents Andris Gobiņš uzskata, ka šis notikums neietekmē Dombrovska izredzes. "Tas nav izšķirošais apsvērums šajā diskusijā. Esmu pilnīgi pārliecināts, ka vēstnieks sarunā, kad viņš tika izsaukts uz Spānijas Ārlietu ministriju, precizēja Latvijas pozīciju," bilda Gobiņš.

Akule Dombrovska izredzes kļūt par Eiropas Komisijas prezidentu vērtē kā labas. "Varbūt noteiktās valstīs un noteiktos sabiedrības slāņos vai politiķos šis izteikums viņa izredzes samazinājis, bet tikai noteiktos slāņos. Iespējams, Spānijas gadījumā tas varētu apgrūtināt iespēju skatīties uz Dombrovska kandidatūru šim amatam tik pozitīvi kā pirms šī izteikuma, taču nav arī izslēgts, ka Spānija atbalstītu šo kandidatūru, jo tā ir viena no spēcīgākajām," pauda Akule.

Pretēji domā Bukovskis. "Ņemot vērā to, ka sāncensība ir ļoti sarežģīta un tiek meklēts kompromisu cilvēks, jājautā, vai Dombrovskis ir tas kompromisu cilvēks, jo viņš aizstāv diezgan tendenciozu virzienu ES - viņš ir vairāk ziemeļu pieejas piekritējs," uzsvēra Bukovskis,

Līdzīgi uzskata arī Gobiņš. "Manuprāt, iespēja, ka viņš varētu tikt nominēts kā komisijas prezidents, ir ne īpaši liela. Galvenais apsvērums, nominējot kandidātu, būs tajā apstāklī, kādā veidā šis cilvēks var tikt izmantots vēlēšanu kampaņā, lai mobilizētu cilvēkus iet uz vēlēšanām," stāstīja Gobiņš.

"Dombrovskis kā kandidatūra Dienvideiropas valstīm varētu būt grūtāk saprotams. Dienvidvalstīm šis taupības režīms, kādam Latvija ir izgājusi cauri, nav tik pieņemams," pauda Gobiņš.

Taču aptaujātie eksperti ir vienisprātis, ka fakts, ka Dombrovskis ir debatēto kandidātu vidū, ir liels sasniegums. "Tas vien nes ļoti lielu labumu Latvijai," piebilda Gobiņš.

13.septembrī kataloņu sabiedriskā ziņu aģentūra ACN vēstīja, ka Latvijas premjerministrs paudis netiešu atbalstu Katalonijas neatkarības centieniem. Taču vēlāk tikšanās laikā Spānijas Ārlietu ministrijā Latvijas vēstnieks Spānijā Jānis Eichmanis norādījis, ka premjera intervija tikusi tendenciozi interpretēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!