Foto: LETA

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers saņēmis no prokurora Anda Mežsarga paskaidrojumu par laikrakstā "Neatkarīgā" publikācijā minētajiem apstākļiem par viņa un Satversmes aizsardzības biroja (SAB) Iekšējās drošības daļas vadītāja Aigara Sparāna iesaistīšanos biznesa strīdu kārtošanā.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga aģentūrai LETA pastāstīja, ka, iepazīstoties ar paskaidrojumiem, ģenerālprokurors Mežsargam norādījis, ka viņam turpmāk rūpīgāk jāanalizē ārpus darba kontakti un tikšanās, lai neradītu šķietamas šaubas par prokuroru rīcības ētiskumu.

Konkrētajā situācijā prokurora Mežsarga rīcību nevarot uzskatīt par saistītu ar prokurora tiešo funkcionālo pienākumu pildīšanu. Turklāt nevienam prokuroram savas tikšanās ar ģenerālprokuroru nav jāsaskaņo, norādīja Šēnberga.

Konkrētajā situācijā arī operatīvā darbinieka rīcību nevar uzskatīt par tādu, kura būtu pakļauta prokurora uzraudzībai Operatīvās darbības likuma izpratnē, piebilda prokuratūras pārstāve.

Laikraksts "Neatkarīgā" nesen vēstīja, ka par SAB Iekšējās drošības daļas vadītāja Aigara Sparāna iesaistīšanos biznesa darījumu kārtošanā liecinot ne tikai neoficiāli avoti, bet arī pavisam oficiālas Šveices advokāta Rudolfa Meroni tiesā sniegtas liecības.

Šīs liecības viņš sniedzis kādā no daudzajām tiesvedībām, kas vairākās Eiropas valstīs ierosinātas par dažādu ar "Ventspils naftu" saistītu aktīvu pārvaldīšanu un īpašuma tiesībām.

Saskaņā ar šīm liecībām īpaši pilnvarotais SAB darbinieks ir bijis nevis tikai Meroni pavadītājs uz akciju sabiedrības "Ventbunkers" akcionāru saietu, kā iepriekš "Neatkarīgajai" ziņoja avoti, Sparāns ir bijis šīs sapulces iniciators un organizētājs.

Kā tiesai liecinājis Meroni, pagājušā gada vasarā kārtējo reizi eskalējušies "Ventbunkera" akcionāru grupu strīdi. Savstarpējās pretenzijas, kas iesniegtas dažādās tiesās, jau tuvojušās simtam.

Jūnijā Meroni advokātam Daimāram Škutānam piezvanījis prokurors Andis Mežsargs un teicis, ka vajadzētu tikties ar SAB darbinieku Sparānu, kurš varot strīdus nokārtot. Meroni tiesai nav slēpis pat tādu pikantu detaļu, ka iekšējā komunikācijā viņi prokuroru Mežsargu dēvē par "Mužiku".

Četratā - Meroni, Škutāns, Mežsargs un Sparāns - tikušies viesnīcā Purvciemā.

SAB darbinieks aicinājis Meroni tikties ar kādu no citiem "Ventbunkera" līdzīpašniekiem - Oļegu Stepanovu vai Olafu Berķi -, lai vienotos par mierizlīgumu. Šī informācija gan īsti nesaskan ar paša Berķa intervijā "Neatkarīgajai" apgalvoto, ka viņš Sparānu nemaz nepazīstot.

Meroni "sirsnīgākas" attiecības esot ar Stepanovu, kurš allaž šveicieša bērniem sūtot Ziemassvētku dāvanas. Tāpēc Sparāns apņēmies organizēt Meroni tikšanos tieši ar Stepanovu, kas bijusi ieplānota uzreiz pēc pērnajiem Jāņiem viesnīcas "Elizabete" 6.stāvā.

Kad Meroni kopā ar Sparānu ieradies norunātajā vietā, viņš pēkšņi saņēmis ziņu, ka jādodas tomēr uz 8.stāvu. Tad Meroni ar Sparānu vienojušies, ka runās tikai ar pašu Stepanovu. Tomēr Stepanovs uz sarunām bija deleģējis savus augstākos menedžerus. Nesagaidot pašu Stepanovu, pēc kādām 20 minūtēm abi devušies prom. SAB darbinieks par izjukušajām sarunām bijis ļoti nikns, tiesai liecinājis Meroni.

Liecībās tiesai Meroni uzsvēris, ka iniciatīva par "Ventbunkera" akcionāru strīdu noregulēšanu iepriekšminētajā veidā nākusi tieši no prokurora Mežsarga un Sparāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!