Foto: F64
Nacionālās Apvienības (NA) rīcība, nepiedaloties balsojumā par 2014. gada valsts budžeta likuma un to pavadošo likumprojektu paketes nodošanu komisijām, saniknojušas premjera Valda Dombrovska pārstāvēto ”Vienotību”, kura ceturtdien Saeimas frakcijas ārkārtas sēdē nolēmusi nākamnedēļ sākt konsultācijas ar opozīcijā esošo Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS).

Dombrovska runasvīrs Mārtiņš Panke portālam "Delfi" sacīja, ka galvenais sarunu temats pagaidām būs ZZS atbalsts valsts budžeta pieņemšanai. Turklāt premjers konsultēšoties ne tikai ar opozicionāriem no ZZS, bet arī ar valdību veidojošajām partijām.

"Nevar teikt, ka NA rīcība bija zibens spēriens no skaidrām debesīm," komentējot NA šā rīta demaršu, sacīja Panke.

Tiesa gan, Dombrovskis esot cerējis, ka, neraugoties uz to, ka galīgā vienošanās par termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas sistēmas maiņu nav panākta, NA "viena sīka jautājuma dēļ tomēr netorpedēs budžetu", pauda Panke, uzsverot, ka abas puses - gan "Vienotība", gan NA - līdz šim paudušas gatavību problēmu tomēr risināt.

"Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis skaidro, ka divpusējās konsultācijas ar valdošajā koalīcijā ietilpstošajām partijām un opozīcijā esošo ZZS "Vienotība" plāno sākt jau pirmdien.

"Mēs nevienu tagad no koalīcijas ārā nesviežam, bet varētu meklēt iespējas paplašināt koalīciju ar ZZS," sacīja Zaķis.

Pēc viņa teiktā, NA demaršs "Vienotību" nepatīkami pārsteidzis, jo vēl trešdien šķitis, ka vienošanās par izmaiņām uzturēšanās atļauju izsniegšanas sistēmā ir teju panākta. Proti, esot nolemts, ka termiņuzturēšanās atļauju iegūšanai par investīcijām nekustamajos īpašumos tiks noteikta kvota - 650 vai 700 darījumi viena gada laikā, atļaujas vairs netiktu izsniegtas par 50 tūkstošus latu lielām investīcijām nekustamā īpašuma iegādē, kā arī investoriem, kas iegādājušies tikai zemi. Tāpat vienošanās paredzējusi veidot īpašu fondu, no kura tiktu atbalstīta uzņēmējdarbības attīstība reģionos un kurā termiņuzturēšanās atļauju ieguvējiem būtu jāiemaksā 5000 līdz 15 000 eiro.

"Delfi" jau vēstīja, ka ceturtdienas rītā NA deputāti nolēma nepiedalīties balsojumā par valdības iesniegtā budžeta likuma nodošanu komisijām, taču to atbalstīja ZZS. Tiesa gan, budžets būtu nodots komisijām arī bez trīspadsmit ZZS deputātu atbalsta, jo "pret" to nobalsoja tikai divi deputāti, bet 26 "saskaņieši" balsojumā atturējās, kamēr "par" balsoja 54 parlamenta deputāti.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!