Foto: LETA
Nacionālās apvienības „Visu Latvijai!” – „Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (NA) ģenerāldirektors Aigars Lūsis ir izlēmis pilnībā pārtraukt savu darbību maksātnespējas administratoru jomā un izstāties no Latvijas sertificētu maksātnespējas administratoru asociācijas, portālu "Delfi" informēja NA preses sekretāre Laila Ozoliņa.
Lēmums esot pieņemts, lai atspēkotu spekulācijas par interešu konfliktiem un savtīgas rīcības motīviem, kas saistīti ar tieslietu ministra
Jaņa Bordāna  atsaukšanu no amata.

„Pēdējo nedēļu laikā publiskajā telpā izskanējuši dažādi nievājoši izteikumi, kas vērsti pret maksātnespējas procesa administratoriem. Analizējot situāciju, kļūst saprotams, ka galvenais iemesls šādiem uzbrukumiem ir tas, ka administratori šobrīd mūsu valstī ir aktīvi iestājušies pret ārvalstu komercbanku patvaļu un nekaunību, par to nemitīgi saņemot, bet izturot sitienus," paziņojumā norāda Lūsis. 

„Uzbrukumi administratoriem saasinājās laikā, kad NA stingri iestājās pret termiņuzturēšanās atļauju tirdzniecību nekustamo īpašumu iegādes darījumos. Gan pret NA, gan administratoriem tika sākta apmelojumu kampaņa, solot tajā ieguldīt līdz pat miljonam latu. Tā kā esmu gan NA biedrs, gan maksātnespējas administrators, tad mana persona izrādījās viena no centrālajām šajā kampaņā," skaidroja Lūsis. 

Jau ziņots, ka VL-TB/LNNK vērsusies pie premjera un informējusi par plāniem atbilstoši koalīcijas līgumam atsaukt tieslietu ministru Bordānu. Nacionālās apvienības partija "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK 1.novembra valdes sēdē pieņēmusi lēmumu izslēgt Bordānu no partijas.
NA prasot atsaukt Bordānu, viņam pašam būtu jāpiekrīt to darīt vai arī Dombrovskim būtu formāli jāpieprasa viņa demisija. Tomēr pagaidām no publiski paustajiem komentāriem un arī kuluāru sarunām var secināt, ka Bordāns neplāno iesniegt demisijas rakstu. Arī vairāki "Vienotības" politiķi pozitīvi vērtē tieslietu ministra darbu, līdz ar to premjers tuvākajā laikā varētu arī nepieprasīt Bordāna demisiju.

Kaut arī publiski izskanējis, ka šāds VL-TB/LNNK lēmums saistīts ar Bordāna pieteiktajām izmaiņām maksātnespējas procesu norisē, kuluāros arī izskan viedoklis, ka ministrs paziņojis par plānotājām reformām, lai viņa atsaukšana izskatītos pēc izrēķināšanās. Par iecerēm veikt izmaiņas maksātnespējas procesa jomā Bordāns izvēlējies paziņot pirmdien preses konferencē, jo par savu iespējamo atsaukšanu viņš ticis brīdināts jau pirms nedēļas, tādējādi lūdzot izdarīt izvēli saistībā ar darbību politiskajos spēkos. 

TB/LNNK valde uzskata, ka tieslietu ministra faktiskā darbība liecina par dalību cita politiskā spēka veidošanā, kas nav savietojams ar atrašanos TB/LNNK. Ar Bordānu vairāku mēnešu garumā risinājušās sarunas par viņa turpmāko politisko darbību. Nacionālās apvienības pārstāvji vairākkārt uzsvēruši, ka Bordāna atrašanās biedrībā "Demokrātiskie patrioti", kas paziņojusi par jaunas partijas veidošanu, nav normāla situācija.

Neoficiālā informācija liecina, ka par tieslietu ministra kandidātu varētu būt VL-TB/LNNK Rīgas domes deputātu frakcijas priekšsēdētāja Baiba Broka. Viņa gan šo informāciju noliedza, norādot, ka "nekāda runa par amatiem nav notikusi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!