Foto: LETA

Premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) neizprot nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-''Tēvzemei un Brīvībai''/LNNK (VL-TB/LNNK) pēkšņo rīcību, šodien paziņojot par tieslietu ministra Jāņa Bordāna atsaukšanu no amata, un uzsver, ka gaidīs no apvienības oficiālu paziņojumu.

Premjers medijiem šodien nolasīja punktu no koalīcijas sadarbības līguma, kas paredz, ka koalīcijas partneriem brīdinājums par ministra atsaukšanu ir jāiesniedz nedēļu iepriekš, pirms šāds solis tiek sperts. Līdz šim premjers tādu nav saņēmis un Valsts kancelejā šāds iesniegums arī nav reģistrēts. Tāpēc viņš vispirms vēlas sagaidīt no koalīcijas partneriem šādu oficiālu brīdinājumu, un tikai pēc tam lems par turpmāko rīcību.

Lai gan indikācijas par to, ka Bordāns varētu tikt atsaukts no ministra amata, bijušas jau dažas nedēļas iepriekš un arī vakar premjers šādas runas dzirdējis, Bordāna atsaukšana šodien ir bijusi negaidīta. "Izskatās, ka nacionālā apvienība rīkojas pēc principa - ne dienu bez krīzes," ironizēja valdības vadītājs.

Visticamāk, pie jautājuma par Bordāna atrašanos ministra amatā varētu atgriezties aiznākamnedēļ, sacīja premjers.

Viņš atzina, ka pozitīvi vērtē Bordāna sāktās reformas tieslietu nozarē, un cer, ka nacionālā apvienība spēs nodrošināt šo reformu turpināšanu. Premjers arī pauda cerību, ka Bordāna atsaukšana no amata nav saistīta ar sāktajām reformām maksātnespējas administratoru jomā. Premjers arī neuzskata, ka šāda nacionālās apvienības rīcība varētu apdraudēt valdības stabilitāti, jo visi koalīcijas partneri ir pauduši atbalstu valsts budžetam.

Kā ziņots, nacionālajā apvienībā ietilpstošā partija "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK šodien valdes sēdē pieņēmusi lēmumu izslēgt no partijas Jāni Bordānu. TB/LNNK valde uzskata, ka tieslietu ministra faktiskā darbība liecina par dalību cita politiskā spēka veidošanā, kas nav savienojams ar atrašanos TB/LNNK.

Savukārt VL-TB/LNNK vērsusies pie premjera Valda Dombrovska (V) un informējusi par plāniem atbilstoši koalīcijas līgumam atsaukt Bordānu no tieslietu ministra amata.

Ar Bordānu vairāku mēnešu garumā risinājušās sarunas par viņa turpmāko politisko darbību. Nacionālās apvienības pārstāvji vairākkārt uzsvēruši, ka Bordāna atrašanās biedrībā "Demokrātiskie patrioti", kas paziņojusi par jaunas partijas veidošanu, nav normāla situācija. Politiķis arī atteicies dot solījumu, ka gaidāmajās Saeimas vēlēšanās nekandidēs no kāda cita politiskā spēka. Ņemot to vērā, TB/LNNK valde lēmusi par Bordāna izslēgšanu.

VL-TB/LNNK pagaidām vēl nav gatava nosaukt kandidātu tieslietu ministra amatam, aģentūrai LETA sacīja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!