Foto: LETA

Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) paziņojums par atkāpšanos no amata ir cilvēciski ļoti saprotams un cienījams solis, atzina bijušais premjers un biedrības "Latvijas attīstībai" dibinātājs Einars Repše.

Latvijai patlaban vajadzīga valdība, kas var risināt situāciju un veikt nepieciešamās reformas ne tikai būvniecības jomā. Ir virkne jautājumu, kur Latvija savā attīstībā būtu varējusi panākt vēl vairāk, pauda Repše. Tomēr viņu mācot šaubas, vai priekšvēlēšanu gaisotnē Valsts prezidentam izdosies atrast pietiekami neitrālu kandidātu, kas būs labāks par Dombrovski. "Novēlu veiksmi prezidentam tādu atrast," sacīja Repše. Viņš piebilda, ka viegli šādu personu atrast nebūs, taču neaizvietojamu cilvēku neesot.

Tāpat Repše uzskata, ka šāda rīcība, iespējams, iedibinās jaunu atbildības principu - amatpersonas, kas pašas atkāpjas no amata, līdz ar to jebkura nākamā amatpersona divreiz uzmanīgāk rīkosies, lai nepieļautu kādas problēmas veidošanos. Viņaprāt, tas pieder pie tautas ētikas tradīcijām.

Vaicāts, vai no amata vajadzētu atkāpties arī Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC), viņš norādīja, ka tas ir paša mēra sirdsapziņas jautājums. Ja skatās pēc analoģijas, tad, protams, arī Ušakovam vajadzētu atkāpties, bet tā ir katras politiskas amatpersonas atbildība. Tomēr viņš vienlaikus neizprot, kāpēc no amata neatkāpās ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, kurš valstī ir atbildīgais par būvniecības nozari.

Kā ziņots, uzņemoties politisko atbildību par traģēdiju Zolitūdē, Dombrovskis nolēmis demisionēt. Par atkāpšanos no amata Dombrovskis paziņoja trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu.

Viņš uzskata, ka pašreiz ir nepieciešama jauna valdība, kurai ir skaidrs Saeimas vairākuma atbalsts un kura ar jaunu uzticības mandātu spēs risināt valstī pastāvošās problēmas.

Dombrovskis valdību vada kopš 2009.gada marta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!