Foto: LETA

Ja Valsts prezidents Andris Bērziņš vēlas, lai valdību vadītu bezpartejisks eksperts, viņam tas ir skaidri jāpasaka, tomēr vienlaikus prezidentam jāapzinās, ka Ministru kabinetu veidos Saeimā pārstāvētās partijas, norāda politologs Jānis Ikstens.

Komentējot prezidenta lēmumu nevirzīt tālāk nevienu no "Vienotības" nosauktajiem premjera amata kandidātiem, Ikstens aģentūrai LETA sacīja, ka ir jāsaprot prezidenta motivācijā, kāpēc viņš tā rīkojies. Ja tādas motivācijas nav, tas "ne pēc kā neizskatās". Prezidentam esot jāatceras, ka valdību veidos Saeimā pārstāvētās partijas. "Tā tas ir, patīk tas vai nē. Mēs dzīvojam parlamentārā valstī," skaidroja politologs.

Pašam Ikstenam nešķiet laba doma par bezpartejiska eksperta izvirzīšanu valdības vadītāja amatam, jo "runa ir par politisko atbildību".

Ikstens gan neizslēdza iespēju, ka visi trīs nosauktie kandidāti ir noraidīti, jo Bērziņš vēlas virzīt kandidātu no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) rindām, īpaši ņemot vērā, ka viņš pats augstajā amatā tika ievēlēts no šī politiskā spēka rindām. Taču patlaban neesot skaidrs, cik nopietna ir šāda varbūtība.

Savukārt politologs Juris Rozenvalds uzskata, - varbūtība, ka valdības veidošana tiks uzticēta ZZS virzītam premjera amata kandidātam, ir maza, ņemot vērā šī politiskā spēka izteikto aso kritiku par nākamā gada valsts budžetu. Politologs apšauba, ka pēc tādas kritikas ZZS vēlēsies uzņemties tik lielu politisko atbildību.

Tas, vai prezidents premjera amatam vēlas virzīt ārpus politiskajām aprindām esošu cilvēku, ir jāprasa pašam Bērziņam, sacīja Rozenvalds.

Politologs pieļauj, ka Bērziņš varētu dot "Vienotībai" otru iespēju nosaukt jaunu valdības vadītāja amata kandidātu.

Politologs Ivars Ījabs aģentūrai LETA sacīja, ka Valsts prezidentam, visticamāk, ir pašam savi priekšstati, ko viņš grib panākt ar jaunās valdības veidošanu. Ījabs atturējās komentēt, kādus soļus prezidents varētu spert tālāk. Vispirms esot jāsagaida nākamais sarunu raunds, kas notiks jaunnedēļ.

Tomēr politologs noraidīja iespēju, ka premjera amata kandidātu varētu virzīt no ZZS rindām. Pēc viņa domām, ZZS neesot tik augstu ambīciju. Vienlaikus Ījabam skaidrs, ka starp oficiāli minētajām konsultācijām notiek arī slepenas sarunas. "Tā ir pietiekami smalka matērija, un neviens no mums par to neuzzinās," norādīja politologs, piebilstot, ka atliek gaidīt, kādi būs nākamie prezidenta paziņojumi.

Kā ziņots, noslēdzot pirmo sarunu kārtu ar Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām par jaunas valdības veidošanu, Valsts prezidents ir pieņēmis lēmumu nevirzīt nevienu no pirmajās sarunās minētajiem premjera amata kandidātiem.

Bērziņš nolēmis turpināt politiskās konsultācijas arī nākamajā kārtā, kas plānota jaunnedēļ.

Partijas "Vienotība" valde Ministru prezidenta amatam bija piedāvājusi trīs kandidātus - pašreizējo aizsardzības ministru Arti Pabriku (V), Eiropas Parlamenta deputātu Krišjāni Kariņu (V) un premjera padomnieku Intu Dālderi.

Apkopojot sarunās minētos valdības veidošanas pamatnosacījumus un pamatprincipus, prezidents atbalsta profesionālu un pieredzējušu ministru veidotu kabinetu, kas vienlaikus saņemtu pārliecinošu Saeimas vairākuma atbalstu un varētu nekavējoties sākt risināt valstij aktuālos jautājumus, aģentūru LETA informēja prezidenta kancelejas preses dienestā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!