Foto: DELFI



Diplomāts Pēteris Vaivars trešdien, pēc tikšanās ar „Vienotības” ( V) Saeimas frakcijas līderiem, žurnālistiem apstiprināja savu gatavību uzņemties valdības vadītāja amatu.

Vaivars arī atklāja, ka viņam iespēju apdomāt premjera amatu personiski piedāvājis demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis ( V).

Par Vaivara tālāku virzīšanu, iespējams, jau ceturtdien, lems partijas valde, apliecināja "Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis. Pagaidām viņš vēl premjera amatam oficiāli nav izvirzīts.

Vaivars arī norādīja, ka, tad, ja kļūtu par premjeru, viņš atbalstītu plašu koalīciju, kur iepriekšējo valdības sastāvu papildinātu Zaļo un zemnieku savienība.

Jau vēstīts, ka Vaivars tiek uzskatīts par ticamāko kandidātu jaunās valdības veidošanai no tiem, kuru vārdi izskanējuši publiski. Par šo kandidātu varētu vienoties Valsts prezidents Andris Bērziņš ar partijas "Vienotība" pārstāvjiem, jo šis politiskais spēks uzņēmies iniciatīvu valdības veidošanā. 

Kā liecina arhīva informācija, Vaivars Ārlietu ministrijā (ĀM) sācis strādāt 1992.gadā un bija Ziemeļeiropas valstu nodaļas vadītājs, 1995.gadā viņš bija Latvijas vēstniecības Somijā pirmais sekretārs, bet 1997.gadā kļuva par Latvijas vēstnieku Ukrainā.

Vaivars bija arī ĀM valsts sekretāra vietnieks, kā arī Latvijas vēstnieks Japānā. Pēc atgriešanās no Japānas Vaivars pilda ĀM valsts sekretāra vietnieka pienākumus. 5.Saeimas vēlēšanās Vaivars kandidējis "Saskaņa Latvijai - atdzimšana tautsaimniecībai" sarakstā.

"Delfi" jau vēstīja, ka demisionējušā premjera Dombrovska pārstāvētā "Vienotība" sākotnēji premjera amatam nominēja trīs kandidātus - aizsardzības ministru Arti Pabriku, eiroparlamenta deputātu Krišjāni Kariņu un Dombrovska padomnieku Intu Dālderi, taču pēc tam, kad Bērziņš šos kandidātus noraidīja, "Vienotības" pieteikto potenciālo premjeru loks saruka līdz vienam kandidātam - Pabrikam.

Pagājušajā trešdienā Bērziņš paziņoja, ka nolēmis neaicināt Pabriku veidot jauno Ministru kabinetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!