Foto: DELFI
Saeimas vēlēšanu likuma grozījumi, kuri attieksies arī uz šā gada oktobrī notiekošo vēlēšanu norisi, stāsies spēkā tikai dažus mēnešus pirms vēlēšanām – parlaments ceturtdien tos nodeva otrreizējai caurlūkošanai.

"Delfi" jau ziņoja, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš nolēma likumu nodot otrreizējai caurlūkošanai Saeimā. Ar attiecīgu lūgumu pie prezidenta bija vērsies Saeimas deputāts Valdis Liepiņš (RP), kurš norāda, ka likums diskriminē tā dēvēto e-ID karšu lietotājus, kam nav Latvijas Republikas pilsoņa pases.

Proti, atbilstoši likumam, vēlēšanās var piedalīties tikai tie pilsoņi, kam ir pases.

Tiesa gan, prezidents savā motivācijas rakstā parlamenta uzmanību vērš uz citiem grozījumu aspektiem, proti, to, ka saskaņā ar grozījumiem, tiem ārzemēs mītošajiem vēlētājiem, kas Saeimas vēlēšanās balsos pa pastu, būs tiesības izvēlēties, par kura vēlēšanu apgabala kandidātiem vēlētājs vēlas balsot.

Tikmēr tiem ārzemēs mītošajiem vēlētājiem, kas parlamenta vēlēšanās balsos vēstniecībās un konsulārajās pārstāvniecībās, šādu izvēles iespēju nebūs – viņu balsis tiks pieskaitītas Rīgas vēlēšanu apgabalam.

Šāda pieeja, pēc prezidenta norādītā, vērtējama kā atšķirīga attieksme, tādēļ, ja likumdevēji vēlas ārvalstīs mītošajiem vēlētājiem dot iespēju izvēlēties vēlēšanu apgabalu, par kuru balsot, šādas tiesības ir jādod visiem ārzemēs dzīvojošajiem vēlētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!