Foto: DELFI Aculiecinieks
Aizritējis nedaudz vairāk nekā gads, kopš es mēģināju izveidot tādu kā Baltijas piekrastes kūrortu reitinga tabulu, par pamatu ņemot pilsētu piedāvājumu ziemā. Vēlos dalīties savos iespaidos, ko guvu, apmeklējot vienu no slavenākajām Nīderlandes pludmalēm - Shēveningenu, kas atrodas valsts trešajā lielākajā pilsētā Hāgā.

1. Hāga un Jūrmala savstarpēji ir līdzīgas, jo ziemā pieklust

Nīderlandes pilsētiņā Hāgā nokļuvu gluži nejauši. Tad, kad es tur viesojos, nevienam vēl nebija ne vismazāko aizdomu, ka jau pēc nedēļas, Hāga, "pateicoties" uzbrukumam Krievijas vēstniecības darbiniekam, nokļūs diplomātiskā skandāla epicentrā. Likās jau, ka nekas ārkārtējas tik klusā pilsētā kā Hāga notikt nevar.

Milzīgie atpūtnieku - tūristu pūļi, kas vērojami Amsterdamā, Hāgā nav sastopami. Vispopulārākā atpūtas vieta pilsētā - Shēveningenas pludmale, iestājoties rudenim, ir patukša. Tādējādi šī vieta man kaut kādā ziņā ļoti atgādināja Jūrmalu. Glavā iešāvās doma: "Jā, visiem ziemeļu kūrortiem kopīgs liktenis - gaidīt vasaru un tūrisma sezonu."

2. Madurodam - unikāls brīvdabas miniatūru muzejs (video)

Hāgā ir kas tāds, kas pievelk tūkstošiem ļaužu. Tas ir unikālais miniatūru muzejs zem klajas debess - Madurodam jeb "Mazā Holande". Te, mērogā 1:25 aplūkojamas pašas zināmākās Nīdarlandes celtnes, baznīcas, pilis, rūpnīcas un citi populārākie apskates objekti. Pēc šī muzeja apmeklējuma, droši var teikt: "Esmu redzējis visu Nīderlandi."

Ēku maketi izgatavoti no plastmasas, taču tiem apkārt stādītie koki un krūmi ir pavisam īsti, taču atbilstošā izmērā 1:25. Vienīgie, kas šo samērīgumu muzejā izjauc - ir putni un apmeklētāji. Balodis, kas te pastaigājas pa zāli, ir lielāks par govi vai auto. Savukārt pelēkā dzērve izmērā lielāka par kuģi. Lūk, tādi milzu putni dzīvo Holandē.

Šī muzeja apmeklētāji ne tikai pastaigājas pa mini tiltiem un ceļiem, aplūko maketus. Daudzi no šeit izstādītajiem modeļiem ir interaktīvi. Piemēram, var izmēģināt, kā tas ir būt populāram nīderlandiešu dīdžejam - Armīnam van Bjūrenam, var izmēģināt apdzēst kādu ugunsgrēku, kas uzliesmojis uz naftas tankera, kā arī izmēģināt daudz ko citu.

Ja iemetīsiet kapeiciņu "Mars" fabrikā, tad no tās izbrauks mini-kravas auto un atvedīs dabiska izmēra konfekti. NO sākuma es parkā pārgāju pāri miniatūrajam Erasma tiltam un tikai nākamajā dienā devos pāri īstajam tiltam Roterdamā.

Muzejā jūs pāris stundu laikā varat pabūt Māstrihtā un Amsterdamā, Eindhovenā un Hārlemā.

Tagad es varu droši teikt: "Esmu redzējis Nīderlandi!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!