Tikai retais tūrists aizbrauc uz mazo Latgales pilsētiņu Viļaku, kas atrodas 245 kilometru attālumā no Rīgas un tikai sešus kilometrus no Latvijas - Krievijas robežas.

Starp citu, apdzīvotās vietas vēsturiskā pagātne ir diezgan ievērojama, tā aizsākas Viduslaikos. Livonijas hronikās apdzīvota vieta teritorijā, kur atrodas Viļaka pašlaik, pirmo reizi minēta 13. gadsimta sākumā un saukta par Marienhauzenu.

1293. gadā krustneši ezera (Viļakas ezers) salā uzbūvēja koka pili, kuru vēlāk pārbūvēja no akmens.

Iebraucot pilsētā, manu uzmanību saistīja pilsētas karogs, kas izkārts pie Viļakas muzeja. Uz karoga izkārtots ģērbonis, kurā attēlots zilā laukā ezis dabiskās krāsās, virs viņa galvas - 3 zili sešlapu linu ziedi.

Padomju laikā pilsētā bija linu pārstrādes rūpnīca, taču darbu tā pātraukusi. Linu rūpnieciskām vajadzībām Latvijā vairs neaudzē. Vien ģērbonī attēlotie linu ziedi atgādina par kādreizējo Latgales linu industrijas ekonomisko vērienu.

Bet nerunāsim par skumjo. Ne jau tamdēļ es braucu uz Viļaku. Ikvienā no ceļojumiem ir jārod arī pozitīvas emocijas un patīkami iespaidi. Viļakā ir pāris interesantu apskates objektu, kuriem es personīgi iesaku pievērst sevišķu uzmanību.

1. Baznīca, kurā satilpst visi pilsētas iedzīvotāji

Viļakā dzīvo tikai nedaudz vairāk par pusotru tūkstoti cilvēku. Pat nezinu, cik no viņiem ir katoļticīgie, taču ar vērienu celtais katoļu dievnams pārsteidz un iedvesmo.

Viļakas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīca celta no 1884. līdz 1891. gadam. To projektēja un celtniecības darbus vadīja rīdzinieks, inženieris, būvniecības maģistrs Florians Viganovskis.
Dievnamā ir ērģeles ar 22 reģistriem. Tās būvētas Varšavā.

2. Viļakieši prot apgūt ES naudu

2013. gada vasarā pabeidza Viļakas ezera pludmales rekonstrukciju. Te izbūvēta atpūtas vieta, bērnu laukumiņš, lapenes, ģērbtuves. Aktīva dzīvesveida mīļotājiem - volejbola un pludmales futbola laukumi.

Rekonstrukcija paveikta brīnišķīgi! Man pat sagribējās pasauļoties saulē sakarsētās pludmales smiltīs. Diemžēl joprojām ir ziema, sals un sniegs. Ceru, ka vasarā savu nodomu īstenošu.

Starp citu, runājot par naudu, visi pludmales iekārtošanas darbi tika īstenoti pārrobežu projekta "Tour de Latgale & Pskov" ietvaros un lielākoties finansēti par ES fondu līdzekļiem.

3. Viļaka - daudzkonfesionāla pilsēta

Vissvētās Dievmātes patvēruma Viļakas pareizticīgo baznīca šeit tika uzcelta 1871. gadā.

Pilsētā ir arī evaņģēliski luteriskā baznīca, savukārt pērn maijā tika atklāts restaurētais kapucīnu klosteris, kurā pašlaik ir kultūras centrs. Klosteris par ES fondu līdzekļiem tiek atjaunots kopš 1997. gada.

Šo klosteri 1936. gadā nodibināja no Bavārijas atbraukušais Kapucīnu ordeņa mūks. Celtniecība turpinājās četrus gadus. 1944. gadā klosteri slēdza.

Padomju laikā ēkā atradās milicija, poliklīnika, trikotāžas cehs un bibliotēka, bet kapelā - kinoteātris. Jau kopš 1997. gada klosteris tiek restaurēts par ES fondu līdzekļiem.

Tik ļoti apskates objektiem piesātināta ir mazā pierobežas pilsētiņa Viļaka Latgalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!