Foto: DELFI Aculiecinieks
Somija atrodas daudz tālāk uz ziemeļiem, salīdzinājumā ar Latviju. Depresiju veicinošā bioloģiskā nakts Latvijā ir no oktobra līdz janvārim. Uz somiem tā atstāj smagāku iespaidu.

Bioloģisko nakti grūtāk pāvarāmu dara arī ekonomiskā krīze. Somija ieņem vadošo vietu augšējā desmitniekā pašnāvību skaita ziņā.

Somi ar depresiju un tieksmi uz pašnāvībām cinās ar daudzveidīgām metodēm.

Te neekonomē uz ielu un pagalmu apgaismojumu. Dzīvokļi tiek krāsoti gaišos toņos. Tiek veicinātas visdažādākās biedrības un interešu pulciņi.

Mazajā pilsētiņā Haminā ir Japānas un slāvu biedrības, seno ieroču brālība, karavīru un bezdarbnieku atbalsta organizācijas, adītāju un rokdarbu pulciņi, visdāžādākie muzeji. Tāpat bērnu koru un rokdarbu izstāžu un koncertu organizēšanā iesaistās baznīca.

Liela nozīme cīņā ar depresiju ir sportam. Viens no līdzekļiem ir ikgadējās Haminas pusmaratona sacensības. Tāpat ierīkots putnu vērotāju kalns un vairāki torņi putnu skaitīšanai un fotogrāfēšanai.

Ziemas mēnešos manu uzmanību piesaistīja arī sevišķi visdaiļāk izgreznoto logu konkurss. Konkursā piedalījās kā privātie, tā arī dažādu sabiedrisko iestāžu (restorāni, veikali, kafejnīcas) īpašnieki.

Vēlos akcentēt, ka daudzi mazie muzeji un organizācijas ir privātās iniciatīvas rezultāts.

Piedāvāju arī jums aplūkot, kā ziemas laikā izskatās logi. Nekas īpašs. Liekas pat sīkums, bet kopumā tas patiešām palīdz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!