Foto: PantherMedia/Scanpix



Bērnu veselības stāvoklis Latvijā kopumā uzlabojies, taču pēdējos piecos gados joprojām nav vērojams būtisks zīdaiņu mirstības samazinājums, ziņojumā par bērnu stāvokli Latvijā 2012.gadā, ar ko otrdien iepazīstināti valdības ministri, norāda ministrija (LM).

Informatīvajā ziņojumā par bērnu stāvokli Latvijā 2012.gadā, norādīts, ka Latvijā ir visaugstākais zīdaiņu mirstības rādītājs Baltijas valstīs. Tāpat pasliktinoties arī pusaudžu veselības stāvoklis. 2010.gadā veselo pusaudžu (15-17 gadi) īpatsvars bija 58,2 %, bet 2012.gadā - 57,4.

LM arī norāda, ka pēdējos piecos gados strauji samazinās arī psihisko un uzvedības traucējumu izplatība, kas bērniem radušies alkohola lietošanas dēļ.

Tāpat kopumā 2012.gadā 567 bērni, kuriem diagnosticēta pārmērīga psihoaktīvo vielu lietošana, bija ārstniecības iestāžu uzskaitē. 272 bērniem pārmērīga šo vielu lietošana diagnosticēta pirmo reizi, teikts LM izskatīšanai valdībā iesniegtajos dokumentos. Tāpat 32 bērniem diagnosticēta atkarība no psihoaktīvām vielām, no tiem deviņiem bērniem 2012.gadā tā diagnosticēta pirmo reizi.

Kā informē LM, valdība otrdien atbalstīja izmaiņas kārtībā, kādā no psihoaktīvām vielām atkarīgās personas saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus.Turpmāk sociālās rehabilitācijas pakalpojumus par valsts budžeta līdzekļiem varēs saņemt ne vien no psihoaktīvām vielām atkarīgi bērni un pilngadīgas personas, bet arī tie nepilngadīgie, kuri psihoaktīvās vielas lietojuši vairākas reizes, tajā pašā laikā vēl spējot kontrolēt savu tieksmi pēc minētajām vielām.

Savukārt LM informatīvajā ziņojumā, ko otrdien uzklausīja valdība,  norāda, ka kopš 2008.gada ir pieaudzis (no 18,9% līdz 23,0%) bērnu īpatsvars, kuri ar krūti zīdīti līdz gada vecumam, kas esot viens no būtiskiem faktoriem jaundzimušā un zīdaiņa labas veselības uzturēšanā, minēts ziņojumā.

Tāpat LM secinājusi, ka pēdējo piecu gadu laikā samazinājusies bērnu mirstība, kuri ir vecumā no viena līdz 14 gadiem. Tā samazinājusies no 26,6 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju 2008.gadā līdz 16,1 gadījumam uz 100 000 iedzīvotāju 2012. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!