Foto: LETA
2014.gada 1.oktobrī indeksēs visas pensijas (bez piemaksas), ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25% no apdrošināšanas iemaksu algas indeksa, otrdien nolēma valdība.

Pensijas vai tās daļas apmērs, kas tiks pakļauts pensiju indeksācijai, 2014.gadā būs 285 eiro. Turpmākajos gados pensijas vai tās daļas apmērs būs vienāds ar 50% no iepriekšējā kalendāra gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī.

Indeksācijas rezultātā dažādas pensijas, pabalsti un atlīdzības pieaugs par 4,12 līdz 15,68 eiro, liecina Labklājības ministrijas (LM) aprēķini.

Ja kopējais faktisko patēriņa cenu un iemaksu algas indekss būs mazāks par skaitli "1", valsts pensijas nepārskatīs. Ja apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procenti būs lielāki par 15%, iemaksu algas indeksa noteikšanai piemēros 15%. Savukārt, ja pensijas pārskatīšanai kārtējā gadā aprēķinātais pensijas apmērs būs mazāks par iepriekšējā gadā pārskatīšanai noteikto pensijas apmēru, tad pārskatīs līdz iepriekšējā gadā noteiktajam pensijas apmēram, norāda LM.

Atbilstoši pensiju indeksācijas kārtībai pārskatīs arī atlīdzības par darbspēju zaudējumu un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu, kas noteiktas sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai konstatēto arodslimību.

Valdības apstiprinātie grozījumi likumā Par valsts pensijām un likumā Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām vēl jāpieņem Saeimā.

2013.gadā valsts pensijas, kuru apmērs nepārsniedza 200 latus, pārskatīja 1.septembrī, piemērojot indeksu 1,04, bet politiski represētajām personām valsts pensijas pārskatīja neatkarīgi no to apmēra.

Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem 2013.gada novembrī uzskaitē bija 477,2 tūkstoši vecuma pensijas saņēmēji. (Vidējais piešķirtais pensijas apmērs kopā ar piemaksu 277,93 eiro), 71,7 tūkstoši invaliditātes pensijas saņēmēji (vidējais piešķirtais pensijas apmērs kopā ar piemaksu 169,82 eiro), 18,9 tūkstoši apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmēji (vidējais piešķirtais pensijas apmērs 135,32 eiro), 3,7 tūkstoši izdienas pensijas, kuras izmaksā no valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta, saņēmēji (vidējais piešķirtais pensijas apmērs 300,82 eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!