Foto: DELFI
Cilvēks, kurš šorīt rāpās Vanšu tilta vantīs, bijis labi sagatavojies un iereibis, informēja Rīgas Pašvaldības policijā (RPP) un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD).

RPP pārstāve Inese Krieviņa pastāstīja, ka uz Vanšu tilta esošā videonovērošanas kamera darbojas patruļas režīmā - tā grozās 360 grādu rādiusā un tajā redzami notikumi ne tikai uz vantīm, bet arī uz brauktuves un tilta margām. Pateicoties videonovērošanas kamerai, vakar no tilta margām izdevies nocelt cilvēku, kurš gribējis izdarīt pašnāvību, ielecot Daugavā.

Vīrietis, kurš šorīt uzrāpies tilta margās, ceļu augšup sācis mirklī, kad kamera novirzījusies no vantīm. Krieviņa norādīja, ka vīrietis bijis labi sagatavojies, taču atteicās atklāt detaļas, lai citi entuziasti nemēģinātu šo sasniegumu atkārtot.

Krieviņa uzsvēra, ka kamera nevar atturēt cilvēkus no kādas darbības, bet var tās tikai fiksēt. Viņa noraidīja iespēju, ka policijas darbinieki šorīt nebūtu uzdevumu augstumos, jo dažādiem dienestiem - policistiem, mediķiem, glābējiem -, konstatējot negadījumu, tik un tā nepieciešams laiks, lai nokļūtu notikuma vietā.

NMPD pārstāve Inga Vītola pastāstīja, ka vantīs rāpies aptuveni 30 gadus vecs vīrietis, kurš bijis alkohola reibumā. Viņam izdevies tikt pāri dzelkšņu stieplēm gandrīz neskartam - vīrietis guvis nelielas, durtas brūces pirkstos, kuru novēršanai nav bijusi nepieciešama medicīniska vai ķirurģiska palīdzība.

Vīrietis guvis pirkstu apsaldējumus, tāpēc viņš policijas pavadībā nogādāts Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, no kurienes NMPD viņu nogādājis stacionārā "Biķernieki" ar aizdomām par gūtajiem plaukstu apsaldējumiem.

Kā informē stacionāra "Biķernieki" Uzņemšanas nodaļas vadītājs Jānis Kundziņš, pēc veiktās apskates tika konstatēti viegli virspusēji abu plaukstu apsaldējumi un tālāk pacients tika novirzīts novērošanai pie ģimenes ārsta.

Kā ziņots, šorīt ap plkst.7 Vanšu tilta vantīs veiksmīgi uzkāpis kāds vīrietis. Pēc plkst.8 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Valsts policijas darbiniekiem izdevies pierunāt vīrieti iekāpt pacēlāja grozā, pēc kā viņš nogādāts drošībā. Personas rīcības motivācija tiks skaidrota izmeklēšanā.

Vanšu tilta apsaimniekošanu veic SIA "Rīgas tilti", kas 2012.gada vasarā vantis apjoza ar dzelkšņu stieplēm, lai apgrūtinātu kāpšanu. "Rīgas tiltu" valdes priekšsēdētājs Albīns Jasaitis norādīja, ka tilta vanšu drošība jau kopš pagājušā gada nodota policijai, kas uzstādījusi videonovērošanas kameras. "Jautājums, kāpēc policija šo cilvēku nepamanīja," piebilda Jasaitis.

"Rīgas tiltu" vadītājs sacīja, ka stieples pārkniebt nav iespējams, jo tam nepieciešams daudz laika, tāpēc šādas darbības noteikti tiktu pamanītas. Viņš pieļāva, ka šorīt uzkāpušais cilvēks varētu būt izmantojis kādas izbīdāmās kāpnes vai alpīnistu iemaņas, lai apietu stieples. "Tehnika visu laiku virzās uz priekšu, un cilvēki atrod jaunas iespējas, kā to apiet," piebilda Jasaitis.

Notikuma vietā strādāja gan Valsts policijas, gan RPP, gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonas, glābšanas dienesti veica visus nepieciešamos drošības pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!