Foto: LETA

Runas par iespējamiem Krievijas kanālu demonstrēšanas ierobežojumiem ir antilatviska provokācija, uzskata "Pirmais Baltijas kanāls" (PBK) īpašnieks.

"Pēdējos mēnešos un dienās Latvijā ir saasinājušies uzbrukumi retranslējamajiem televīzijas kanāliem. Tas skar pirmām kārtām Krievijas kanālus. Viens no tiem ir trīs Baltijas valstīs strādājošais, mūsu mediju koncernā ietilpstošais "Pirmais Baltijas kanāls" (PBK), kurš savu saturu pērk no lielākajiem Krievijas un Ukrainas televīzijas kanāliem. Tanī skaitā tiek pirktas arī "Pirmā kanāla" ziņu un informatīvi analītiskās pārraides," uzsvērts paziņojumā medijiem.

Vienlaikus visās Baltijas valstīs PBK gatavo arī savus ziņu raidījumus, kas ir informatīvā platforma ļoti daudzpusīgu viedokļu paušanai. Tādējādi kopumā tiek nodrošināta viedokļu sabalansētība un daudzveidīgums. Šo iespēju paust un atspoguļot dažādus viedokļus mēs uzskatām par kritiski svarīgu vārda brīvības un demokrātijas pamatelementu. Cita lieta, ka mūsu potenciālie sarunu biedri bieži ar nevērību izturas pret mūsu skatītāju auditoriju un izvairās no iespējām paust tai savus uzskatus, norāda telekanāls.

"Kas atteicas uz "Pirmā kanāla" retranslējamajām programmām, tad tas ir pašsaprotami, ka citu viedokļu starpā tās ietver arī oficiālo Krievijas valsts varas pozīciju. Kā zināms, virknē jautājumu, tanī skaitā arī tajā, kas skar Ukrainu, šī pozīcija būtiski atšķiras no tām oficiālajām nostādnēm, kas tiek kultivētas Baltijas informatīvajā telpā. Raugoties no vārda brīvības pozīcijām, tai ir tiesības izskanēt un būt sadzirdētai tāpat kā jebkuram citam viedoklim. Vadoties no šīm nostādnēm, saistībā ar Krievijas informatīvajām programmām mēs aicinām pārtraukt agresīvo retoriku, kas tiek ieturēta labākajās padomju propagandas tradīcijās," uzsver PBK.

Telekanāls arī pieļauj, ka spekulācijas par Krievijas kanālu retranslācijas ierobežojumiem daļēji sekmē arī konkurenti, kuriem pieder lokālie televīzijas kanāli krievu valodā. Šo darbību mērķis esot ietekmēt reklāmas tirgus pārdali.

"Uzskatām par nepieciešamu vērst uzmanību uz tendenciozitāti, ar kādu notikumus Ukrainā ataino citi lielie Baltijas elektroniskie mediji, pret kuriem pretenzijas netiek vērstas. Tajos viedokļu sabalansētība, pie kuras tik ļoti patīk apelēt mūsu objektivitātes uzraugiem un savu un citu valstu interešu sargsuņiem, praktiski netiek piedāvāta. Mēs aicinām būt objektīviem un atbildīgiem, izsvērtiem vārdos un vērtējumos, nesteigties ar secinājumiem un dozēt emocijas. Iespējami pilnīga realitātes atainošana pašlaik, tāpat kā vienmēr, ir pats svarīgākais," turpina PBK.

Ja kādam mūsu televīzijas kanālos labpatīk redzēt citu, tanī skaitā no oficiālajām nostādnēm atšķirīgu viedokli, tad vajadzētu būt pietiekami konsekventam un atzīt, ka tas arī ir apliecinājums demokrātijas pastāvēšanai tik nozīmīgajai viedokļu daudzveidībai.

"Diemžēl līdztekus īslaicīgiem politiskajiem bonusiem, ilūzijām mazināt informatīvo spriedzi un konkurentu izdevīgumam nozīmīgākās sekas ierobežojumiem mediju jomā būs nevis Latvijas tuvināšanās Eiropas vērtībām un demokrātijas normām, bet vēl lielāka attālināšanās no tām, virzoties pretim aklam provinciālismam un nacionāltotalitārismam. Tur arī slēpjas šādu iniciatīvu noziedzīgais un pretvalstiskais raksturs. Balstīti piederības sajūtā šai valstij un pilnībā atbalstot tās intereses, saglabājam pārliecību, ka virsroku gūs veselais saprāts," uzsvērts paziņojumā medijiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!